(۲-۲)
که در آن بهرهوری کلی عوامل تولید، ارزش افزوده واقعی (به قیمت ثابت)، ارزش موجودی سرمایه به قیمت ثابت، تعداد نیروی کار یا نفر ساعت، سهم عامل سرمایه در ارزش افزوده و سهم عامل کار در ارزش افزوده است. در الگوی کندریک از فروض همگنی تابع تولید و قضیه اولر استفاده شده است. اگر فرض همگنی خطی یا بازدهی ثابت نسبت به مقیاس به کار گرفته شود خواهد بود و تنها نیاز به برآورد پارامتر خواهد بود.
دومین روش مستقیم محاسبه بهرهوری کل عوامل، استفاده از شاخص دیویژیا[۷] برای جمعیسازی نهادههاست. در این روش شاخص بهرهوری کل عوامل به صورت زیر تعریف می شود:
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
(۲-۳)
اگر فرض همگنی خطی یا بازدهی ثابت نسبت به مقیاس به کار گرفته شود پس خواهد شد. در شرایط رقابت کامل که به هر عامل به اندازه بهرهوری نهایی آن پرداخت می شود، و بیانگر کششهای تولیدی نسبت به سرمایه و کار نیز هستند. بنابراین در شرایطی که اطلاعات آماری در خصوص سهمهای عوامل از تولید وجود ندارد میتوان از کششهای تولیدی کار و سرمایه در برآورد بهرهوری کل عوامل استفاده نمود (دانشمند، ۱۳۹۰).
روشهای غیرمستقیم محاسبه شاخصTFP
اولین روش که به مانده سولو معروف شده است در حقیقت چیزی جز تفاضل میانگین موزون رشد عوامل از رشد تولید نیست. این موضوع به زبان ریاضی به صورت زیر قابل بیان است:
(۲-۴)
به عبارت دیگر، آن بخش از رشد تولید که توسط رشد کمی نیروی کار و سرمایه قابل توضیح دادن نیست به رشد بهرهوری کل عوامل منتسب می شود. یکی از اشکالات این روش مربوط به در نظر گرفتن یک مقدار ثابت و معین برای سهم کار و سرمایه است، در حالیکه سهمهای عامل از سالی به سال دیگر و از فعالیتی به فعالیت دیگر در حال تغییر و تحول است. شایان ذکر است، نتایج تخمین TFP از این روش با روش استفاده از شاخص دیویژیا یکسان است، زیرا اگر از رابطه (۲-۳) لگاریتم طبیعی گرفته، سپس از آن بر حسب زمان مشتق کلی بگیریم، رابطه (۲-۴) به دست می آید.
برای محاسبه شاخص بهرهوری کل عوامل از روش مانده سولو، ابتدا فرم تابعی معینی برای تابع تولید در نظر میگیریم و سپس آن را به روش اقتصادسنجی برآورد میکنیم و در نهایت براساس تابع برآورد شده میتوان کششهای تولیدی کار و سرمایه را برآورد نمود (یعنی پارامترهای و ). پس از به دست آوردن تخمینهای کششهای تولیدی کار و سرمایه میتوان با بهره گرفتن از رابطه (۲-۴) نرخ رشد سالانه بهرهوری کل عوامل را به دست آورد. با فرض اینکه شاخص بهرهوری کل عوامل در سال پایه برابر ۱۰۰ باشد میتوان با اضافه کردن نرخهای رشد سالانه بهرهوری کل عوامل، مقدار مطلق شاخص TFP را به دست آورد.
دومین روش غیر مستقیم در محاسبه TFP معروف به روش سولو[۸] است. در روش سولو تابع تولید به صورت زیر تعریف می شود که مبتنی بر فرض پیشرفت فناوری بیطرف یا خنثی از نوع هیکس است:
(۲-۵)
که در آن برآوردی از بهرهوری کل عوامل تولید است. در این روش یک فرم تابعی معین برای تابع تولید در نظر گرفته می شود و سپس پارامترهای آن با بهره گرفتن از تکنیکهای اقتصادسنجی برآورد می شود. سولو توابعی به فرم کاب-داگلاس را برای محاسبه بهرهوری کل عوامل تولید توصیه مینماید.
شایان ذکر است، در مواردی که اطلاعات مربوط به سهم عامل کار از تولید در دسترس باشد، بدون برآورد تابع تولید میتوان شاخص بهرهوری کل عوامل را محاسبه نمود. با فرض اینکه تابع تولید از نوع کاب-داگلاس و بازدهی ثابت نسبت به مقیاس وجود دارد میتوان بهرهوری کل عوامل را از رابطه زیر برآورد نمود:
(۲-۶)