قانون نیرو(نصف)
kt= α۱/۲
قانون نیرو(یک سوم)
kt= α۱/۳
قانون نیرو(یک چهارم)
kt= α۱/۴
نمایی
kt=Ln α
نمایی
kt=exp(-(1- α))-exp(-1)
Prout-Tompkinsa
kt=Ln(α/(۱- α))
برای بررسی میزان تطابق نتایج فرایند لیچینگ با معادلات موجود، داده های حاصل از نمونه برداری در دماهای متفاوت، بر حسب زمان رسم میشوند. فرایند لیچینگ از مدلی تبعیت می کند ،که نمودارهای مربوط به هر یک از معادلات؛ ضریب همبستگی (R2) بیشتری داشته باشند.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
به طور معمول، دما تاثیر زیادی در نرخ انحلال دارد و افزایش دما باعث افزایش انحلال می شود. وابستگی سینتیک فرایند لیچینگ به دما توسط معادله آرنیوس نشان داده می شود. این معادله به صورت زیر است[۳۴]:
K=Aexp(-Ea/RT)
LnK = LnA + (-Ea/RT) (۳-۵)
که در آن A فاکتور تناوب، Ea انرژی اکتیواسیون، R ثابت جهانی گازها و T دمای مطلق است[۳۴]. نمودار آرنیوس برای مقادیر lnK بدست آمده بر حسب ۱۰۰۰/T رسم شده و در نهایت انرژی واکنش بهدست می آید.
۳- ۶ روش انجام آزمایشهای سینتیک
با توجه به مطالعه تحقیقات گذشته، برای آزمایشهای سینتیک تمامی پارامترهای موثر به جز دما، به صورت پایه و ثابت در نظر گرفته شده است. این آزمایشها با ۵ درصد جامد و مقادیر استوکیومتری اسید سولفوریک و اسید اکسالیک از معادله واکنش انجام گرفت، بعد از به حجم رساندن پالپ با درصد جامد تعیین شده اسید اکسالیک و سپس اسید سولفوریک به ظرف اضافه شد. در فواصل زمانی ۳۰ دقیقهای به مدت ۱۵۰ دقیقه، ۳۰ سیسی نمونه از محلول لیچینگ گرفته شد و پس از فیلتراسیون برای آنالیز مقدار منگنز به آزمایشگاه شیمی فرستاده شد.آآ
۳-۷ نرم افزار طراحی آزمایش
استفاده از روشهای طراحی آزمایش امکان بهینه سازی تعداد آزمایشهای مورد نیاز را فراهم میسازد و سبب کاهش زمان و هزینههای انجام آزمایش میشود. در این تحقیق از روش سطح- پاسخ برای طراحی آزمایشها استفاده شده است. روش CCDاز روش های استاندارد است که به دلیل انعطاف پذیری در طراحی، به طور گستردهای در مدلسازی و بهینهسازی فرآیندهای مهندسی استفاده شده است [۴۰]. این روش یک روش فاکتوریل دو سطحی است که به آن نقاط مرکزی و محوری اضافه شده است تا رفتار انحنا در مدل به خوبی مشخص شود. نقطه مرکزی برابر با میانگین دو سطح بالا و پایین است و نقاط محوری در فاصلهی معینی (α × نصف فاصله دو سطح بالا و پایین) از نقطه مرکزی قرار میگیرند. ضریب α را میتوان از طریق تحقیق به دست آورد، اما این ضریب بسیار نزدیک به جذر تعداد پارامترها است. به طور معمول اگر تعداد پارامترها کمتر از ۶ باشد، ضریب α برابر با ۶۸۱۷۹/۱ است [۴۱]. مقدار کددار پارامترها برای نقاط فاکتوریل (یا حقیقی) برابر است با ۱± (مقدار مثبت برای سطح بالا و منفی برای سطح پایین)، برای نقاط محوری برابر با α± و برای نقطه مرکزی برابر با صفر است.
سطوح هر یک از این پارامترها با توجه به مطالعات انجام شده توسط محققین مختلف و بررسیهای اولیه انجام شده تعیین شد. متغیرهای ورودی و سطوح آنها در طراحی آزمایشها در جدول ۳-۵ ارائه شده است.
جدول ۳-۵ پارامترهای عملیاتی و سطوح آنها
علامت
نام عامل
واحد
محوری پایین
سطح پایین
مرکزی
سطح بالا
محوری بالا
A
درصد جامد
%
۵
۱۰
۱۵