همه مواد را مخلوط کرده، خمیر میکنیم و میگذاریم خمیر وَر بیاید. بعد به صورت گلوله گلوله توی روغن سرخ میکنیم و بعد از سرخ شدن داخل صافی میگذاریم تا روغن اضافی گرفته شود و بعد روی آنرا عسل ریخته و استفاده میکنیم.
۵-۲-۱۵-۱-۱۶ نخود و باقلا
یکی از افطاریهای پرطرفدار ماه رمضان است که البته در ایام دیگر نیز برای صبحانه استفاده می شود. به این صورت که نخود و باقلا را چند ساعتی خیس میگذارند (گاهی به آن گیاه آسیاب شده اُشْتُن[۱۲۹] اضافه می کنند و خیس میگذارند، تا موقع پخت زودتر پخته شود)، بعد با لیمو عمانی یا پودر لیمو وفلفل سیاه و نمک میپزند.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
۵-۲-۱۵-۲ بُزِوه[۱۳۰]
گندم آسیاب شدۀ نرم را بو داده، در روغن میریزند و تفت می دهند. هستههای خرما را جدا کرده و خرما را داخل گندم برشته میریزند و خوب تفت می دهند، مواد آماده را داخل ظرفی ریخته و روی آن روغن حیوانی آب شده میریزند، این خوراکی را با دوغ محلی مصرف می کنند.
طبق تعریف قُدما، هرگاه اهالی پشم گوسفندان را میچیدهاند، هر کس پشم تعداد گوسفندان تعیین شده را زودتر میچید، به کسی که عقب مانده بود میگفت: «چنگالی شدی! چنگالی شدی» و آن شخص بازنده باید بُزوه درست میکرد و به دیگران میداد، بخورند.
۵-۲-۱۵-۳ بَلالیت[۱۳۱]
ماکارونیمخصوص و نازک یا ماکارونی پیچ برای این منظور مناسب است و جزء خوراکیهای سنّتی منطقه محسوب می شود. ماکارونی را داخل آب در حال جوش ریخته، بعد از کمی پخته شدن آبکش می کنند. بعد داخل قابلمه ریخته روی آن روغن و شکر میریزند و مانند پلو دم می دهند. موقع مصرف با تخم مرغ سرخ کرده میل می کنند. روزهای عید فطر و قربان معمولاً بَلالیت به عنوان وعده صبحانه تهیه می شود و در کل نوعی صبحانه عامّه پسند به شمار می آید.
۵-۲-۱۵-۴ بلی مهی
ماهی حَشَنه را تمیز کرده، شسته و خشک می کنند بعد با ادویههای: فلفل سیاه، گشنیز، و رازیانه مخلوط کرده و آسیاب می کنند و معمولاً به چند صورت مصرف می شود. بعضیها روی برنج یا تخم مرغ ریخته و مصرف می کنند و عدهای به صورت آب شده میخورند. گاهی هم لای نان باتی یا چُرَکی ریخته و میخورند.
۵-۲-۱۵-۵پَپُلُسْکْ[۱۳۲]
مواد لازم: پیاز ،گوجه، سیب زمینی، بادمجان و بعضاً گوشت.
این غذا یک غذای سنتّی است و طرز پُخت آن بدین صورت است که گوشت را با پیاز تفت داده بقیه مواد را که به صورت خرد شده است، را اضافه میکنیم. سپس با نمک و فلفل و ادویه وخوب تفت میدهیم، آب را به مواد اضافه کرده و میگذاریم غلیظ شود. بعد نان سنتّی نازک را خرد کرده و داخل آن میریزند.
۵-۲-۱۵-۶ تیزی
یک خوراکی مخصوص که بیشتر برای زنان زائو آماده می شود. به دلیل اینکه ماده اصلی تشکیل دهندۀ آن زنجبیل است و طعم تُندی دارد، به آن تیزی میگویند. مواد تشکیل دهنده آن زنجبیل، زیرۀ سیاه، آرد، روغن حیوانی، شکر و بعضیها داروهای گیاهی دیگری نیز به آن اضافه می کنند.
طرز تهیه: آرد را در روغن حیوانی تفت می دهند. بعد زنجبیل و زیرۀ سیاه آسیاب شده را به آن اضافه می کنند و تفت می دهند. بعد شکر را آب کرده و به مخلوط اضافه می کنند، میگذارند لعاب بیاورد و غلیظ شود.
۵-۲-۱۵-۷ دمپُخی مَلَخ (میگوی ریز)
اهالی به میگو« ملخ» و به دمپختک «دمپُخی» میگویند.
مواد لازم جهت طبخ این غذا: برنج، میگوی ریز، سیب زمینی، بادمجان، گوجه و پیاز.
پیاز را در روغن سرخ کرده، گوجه، سیب زمینی، بادمجان و میگو را به ترتیب اضافه کرده، خوب تفت می دهند تا مواد کمی نرم شوند، بعد آب را به مواد اضافه کرده، وقتی جوش آمد برنج را اضافه کرده و بعد از جذب شدن آب برنج، آن را دم می دهند. میگویی که برای این دمپختک استفاده می شود نوع مخصوص است.
۵-۲-۱۵-۸ کَتُخ سبزیجات
مواد لازم: پیاز، هویج، کدو، فلفل دلمه، بادمجان، گل کلم، گوجه، سبزیجاتی مثل: شوید و جعفری و….
طرز پخت: کمی روغن در قابلمه ریخته، پیاز، هویج و کدو حلقه شده، بادمجان و بقیه مواد را که خُرد شده اند، را داخل قابله میریزیم. ادویه، زردچوبه، فلفل، نمک و آبلیمو اضافه میکنیم و میگذاریم با حرارات کم بپزد. وقتی مواد نرم شدند، یک لیوان آب با رب گوجه فرنگی اضافه میکنیم و هم میزنیم و روی شعله ملایم میگذاریم، خوب بپزد وقتی به حالت خورش در آمد، آماده خوردن است.
۵-۲-۱۵-۹ کَتُخ مرغ یا گوشت
مرغ یا گوشت گوسفند، پیاز، سیب زمینی،گوجه رنده شده، هویج یا بادمجان به دلخواه. مرغ یا گوشت گوسفند را داخل قابله ریخته، پیاز خرد شده را به آن اضافه کرده و همچنین نمک و ادویه میگذاریم، پیاز با گوشت کمی پخته شود. بعد روغن و گوجه رنده شده را اضافه کرده، تفت میدهیم. سیب زمینی و بادمجان یا هویج را به دلخواه اضافه میکنیم، بعد از تفت دادن آب اضافه میکنیم و میگذاریم خوب غلیظ شود. این کَتُخ با برنج مصرف می شود و گاهی به تنهایی و بین اهالی طرفداران زیادی دارد.
۵-۲-۱۵-۱۰ کلّه سوری
یک نوع خوراکی از خانوادۀ میه است که با مَیه اندک تفاوتی دارد و آن این است که هرگاه به مواد مَیه پیاز زیاد اضافه شود و با آن مخلوط شود به طوری که پیاز در مواد کاملاً مشخص باشد به آن کلّه سوری میگویند و با نان مصرف می شود.
۵-۲-۱۵-۱۱گِوِدَه[۱۳۳]
گندم را آسیاب کرده، بو می دهند. پیاز داغ درست می کنند، زردچوبه و ادویه اضافه کرده و بعد آب به پیاز اضافه می کنند. بعد گندم آسیاب شده را به آن اضافه کرده و مثل پلو دم می دهند. وقتی آماده شد همراه با کَتِخ مصرف می کنند مثل پلُو.
طرز تهیه کَتِخ مخصوص گِوِدَه: پیاز را سرخ کرده و بادمجان و سیب زمینی را با آن اضافه می کنند و خوب تفت می دهند. بعد کنسرو ماهی و تخم مرغ اضافه می کنند، در آخر آب جوش میریزند و میگذارند خوب جا بیفتد بعد با گودۀ آماده شده مصرف می کنند. این غذا ی محلی هم اکنون کمتر طبخ می شود.
۵-۲-۱۵-۱۲عکال[۱۳۴]
نوعی قارچ است که بیشتر در فصل بهار میروید و بر دو نوع است. عکال اِنگزَه که سفید و براق است و اندازه یک سینی متوسط، بزرگ می شود و فقط در کوه درست می شود و گاهی در فصل زمستان نیز وجود دارد. عکّال محلّی که جوی یا گندمی میگویند و در جاهایی که کشت و کار می شود و در زمین های کفّه درست می شود و داخل آن سیاه است. عکال را کباب می کنند یا مثل گوشت پخته و مصرف می شود.
۵-۲-۱۵-۱۳قارچ کوهی(خِهْر[۱۳۵])
بر دونوع است سرخ و سفید. شبیه قلوه است. نوع سفید آن با قلوه سنگ تفاوتی ندارد. این نوع قارچ در کوهها و روی تپهها و سنگزار درست می شود و افراد ماهر قادر به پیدا کردن آن هستند. این قارچ نیز مانند عَکال پُخت می شود و در بعضی جاها مثل گوشت از آن خورش درست می کنند و همراه نان و برنج مصرف می کنند. این نوع قارچ نیز در فصل بهار و زمستان درست می شود.
۵-۲-۱۵-۱۴ماشَک[۱۳۶] (نوعی ماش) ، بِنی[۱۳۷] (عدس معمولی)، دال[۱۳۸] (عدس قرمز)
ماشک، بنی و دال به یک روش پُخته میشوند. به این گونه که مواد را پخته، آبکش می کنند ولی آبش را دور نمیریزند. مواد را خوب کوبیده، پیاز را در روغن تفت می دهند. کمی آرد به آن اضافه کرده و تفت می دهند. بعد مواد کوبیده شده را اضافه کرده با رب گوجه فرنگی تفت میدهیم و سپس آب مواد را به آن اضافه میکنیم و میگذاریم خوب جا بیفتد و آماده شود.
۵-۲-۱۵-۱۵مَهوَه[۱۳۹]
مربَای مَهوِه را در لار و لارستان از فقیر و غنی میخورند و خوراکی مورد پسند عامّه است. در زبان عربی به آن «صحنات» و در فارسی «ماهی آبه» گویند. در لار معروف است که «مَهوِه» از مخترعات مادر گرگین میلاد است که پادشاه قدیم لارستان بوده است. این غذا را در لار و لارستان و سواحل و بنادر خلیج فارس و حتی در جزیره بحرین و دُبی و شارجه و جزیره هرمز و قشم و لارک و بندر میناب و حتی جهرم نیز میخورند. «مَهوِه» در واقع مربای طبی است که در قدیم اطبا و حکمای پیشین لار دستور ساخت آن را به مردم دادهاند. در «تحفه حکیم» نوشته مومن که چند قرن پیش نوشته شده، خواص«مَهوِه» مندرج است.
کیفیت درست کردن «مَهوِه» در لار و لارستان بدین قرار باشد که: یک من ماهی بسیار کوچک خلیج فارس که آن را ماهی «مُتو[۱۴۰]» (چون این ماهی در آب جَستن و جهیدن می کند و جَستن به زبان لاری «مُت[۱۴۱]» گفته می شود، از این جهت آن را ماهی «مُتو» که مخفّف «مُت» است گفتهاند) مینامند،. را با نیم من نمک طعام و تقریباً پنج شش من آب در خمرهای میریزند، بالای بام، پیش آفتاب میگذارند تا یک ماه الی چهل روز خوب خیسانده گردد و مثل عصاره ادویهجات شیره پسدهد، آنگاه شیره آن را کشیده صاف نمایند و سه چارک «خردل» سرخ را روی تابه و آتش سرخ می کنند و نرم میکوبند و با آن مخلوط می کنند و باز در همان خمره مذکور میریزند و سر آن را محکم کرده پیش آفتاب میگذارند، پس از ده روز تیزی و تندی خردل برطرف می شود و خوش بو و خوردنی می شود. آن وقت همراه با انواع نان استفاده می شود و بعضیها آن را با روغن و آبلیمو و یا تخم مرغ میل می کنند و نمکی که با ماهی مخلوط می کنند برای اصلاح آن است و خردل برای خواص آن است. ماهی سرد و خردل گرم است. وقتی که این سه ترکیب با هم باشند خواص و فواید زیادی دارند ولی در حال حاضر داروهای گیاهی گشنیز و لجِنَه (رازیانه) را نیز به آن اضافه می کنند. خمرهای که در آن مهوه میریزند را «دُسِنهۀ مهوه» میگویند.
خواص مهوه:گرم و خشک و با رطوبت است و برای تیز هوشی و ذکاوت و هضم شدن غذا در معده و تقویت کبد و طحال و قوه «باه» و تقویت اعصاب و رفع و بدبویی دهان که از رطوبت معده است و جهت فلج و درد کلیه و مثانه و ریزش سنگ کلیه مفید است ولی برای کسانی که حرارت مزاج دارند، سبب سوختن خون و تشنگی است. شرحی از «مهوه» لار در فارسنامۀ ناصری مندرج است.
۵-۲-۱۵-۱۶ هریسَه[۱۴۲]
یک حَلیْم بسیار خوشمزه و لذیذ ومورد پسند همه اهالی است که ترکیبات اصلی آن گوشت و گندم است. در سالهای نه چندان دور این آش را روی آتش میپختند، به این روش که گوشت و گندم را هر کدام را جداگانه میپزند. گندم مورد استفاده نوعی تقریباً خاص بوده و قبل از پختن باید خوب خیس خورده باشد. گوشتی که با نمک، فلفل، زردچوبه و ادویه مخصوص خوب پخته شده را با گندم پخته شده قاطی می کنند. گودالی کنده و کف آنرا زغال آتش میریزند و دیگ هرسیه را روی آتش و توی گودال میگذارند. بعد سر قابلمه را با یک پارچه ضخیم یا پتوی تمیزی میپوشانند و روی آن خاک میریزند تا روز بعد که دیگ را از گودال بیرون آورده، در حالیکه گوشت و گندم بسیار خوب پخته شده و له شده است. بعد هرسیه را با چوب درخت خرما که تمیز شسته شده ،چند نفری خوب میکوبند تا آش کش بیاورد. در نهایت آن را داخل دیس ریخته و روی آن روغن میریزند. این آش خوشمزه طرفداران زیادی دارد و گاهی اوقات به عنوان آش نذری و یا جهت مراسم سوگواری پخته می شود. در حال حاضر این آش روی اجاقگازهای بزرگ طبخ می شود.
۵-۲-۱۵-۱۷ هو گَرمی
این غذای ساده شبیه اشکنه است، پیاز را در مقدار کمی روغن سرخ کرده، تخم مرغ را در آن شکسته، هم میزنیم. بلی مهی را در ظرفی جدا آب کرده به تخم مرغ اضافه می کنیم و می گذاریم جوش بخورد بعد با نان صرف میکنیم.
۵-۲-۱۶ سبزیجات محلّی
۵-۲-۱۶-۱ اسفند
یک نوع سبزی که به صورت خام مصرف می شود.
۵-۲-۱۶-۲ اِنگِزَه
یک نوع سبزی که به صورت آبپز مصرف می شود و موقع پخت بوی بسیار تندی دارد.
۵-۲-۱۶-۳ بابونَه