GST=(HT – Hs)/HT
نهایتا با بهره گرفتن از فرمول زیر جریان ژنی (Nem) نیز محاسبه میگردد که متوسط مهاجرت در هر نسل را نشان میدهد(۲۸):
Nem=0.5(1 – GST)/GST
این معیار برای اندازه گیری فاصله ژنتیکی بین جمعیت ها کاربرد فراوانی دارد.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
۱- ۱۹ سابقه تحقیق
۱- ۱۹- ۱ مروری بر برخی پژوهشهای علمی انجام شده بر روی Quercus brantii Lindl.
درحال حاضر عمده مطالعات صورت گرفته بر روی Quercus brantii Lindl. در داخل کشور، معطوف به ترکیبات، اسانس و اسیدهای چرب و اثرات درمانی بوده است. در این گونه در رابطه با بررسی روابط فیلوژنتیکی توسط مارکرهای مولکولی کارهای بسیار کمی صورت گرفته است، مشایخی و همکاران در سال ۱۳۸۹ بهوسیله مارکرAFLP هشت جمعیت از Quercus brantii Lindl. در استان چهارمحال و بختیاری را از لحاظ روابط ژنتیکی مقایسه کردند. نتایج آنها نشان داد که در استان چهارمحال و بختیاری سطح بالایی از تنوع بین و درون جمعیتهای بلوط ایرانی وجود دارد(۹).
ذوالفقاری و همکاران از تکنیکSSR برای بررسی تنوع و روابط ژنتیکی بین جوامع مختلف ارتفاعی بلوط ایرانی در استان کهکیلویه و بویر احمد استفاده کرده اند و به این نتیجه رسیده اند که بلوط ایرانی در این جوامع از تنوع ژنتیکی بالایی برخوردار است و ارتفاع تاثیر جالبتوجهی بر این تنوع دارد. به طوری که جوامع مستقر در ارتفاعات پایینتر از لحاظ ساختار ژنتیکی تفاوت معنیداری با جوامع موجود در ارتفاعات بالاتر دارند و کمترین فاصلهژنتیکی نیز بین درختان طبقه ارتفاعی بالا و خیلی بالا وجود دارد و مارکر SSR به دلیل پلیمورفیسم بالایی که نشان داد مارکری کارآمد برای بررسی این گونه از بلوط میباشد(۳).
از آنجایی که بلوط ایرانی اندمیک ایران و ترکیه میباشد در خارج از کشور ایران هیچ مطالعه ای بر روی ژنوم و تنوع جمعیت بلوط ایرانی انجام نشده است.
مطالعات دیگری نیز بر روی سایر گونه های بلوطQuercus در بیشتر نقاط دنیا انجام شده است چرا که این گیاه از لحاظ اکولوژیکی، اقتصادی و … حائز اهمیت است و همه این تحقیقات نشانگر وجود تنوع ژنتیکی بالا در بین و درون جمعیتهای بلوط میباشد.(۱۴و۵)
۱-۱۹-۲- مروری بر برخی پژوهشهای انجام شده با بهره گرفتن از نشانگرSRAP
مارکر SRAP یک مارکر جدید است که تاکنون مطالعات زیادی در رابطه با این مارکر در داخل کشور انجام نشده است.
عابدیان و همکاران در سال ۲۰۱۲ تنوع بین گونه ای چند گونه از گیلاس را با بهره گرفتن از این مارکر بررسی کردند که پلیمورفیسم نسبتا بالایی را نشان داد و این اولین گزارش مارکر SRAP در گیلاس بود(۱۳). طالبی و همکاران نیز تنوع بینگونه ای چند گونه از پسته در ایران را با بهره گرفتن از این مارکر بررسی کردند و پلیمورفیسم بالایی را مشاهده نمودند(۶۰).
در خارج از کشور مطالعات زیادی با بهره گرفتن از این مارکر بر روی گیاهان مختلف انجام شده است، لی وانگ و همکاران در سال ۲۰۰۸ تنوع ژنتیکی تربچه را با بهره گرفتن از مارکرهایSRAP، ISSR، RAPD ارزیابی کردند و درصد پلیمورفیسم مارکرSRAP حدود ۸۵% بود که مقداری قابلتوجه است(۳۸).
یانگ و همکاران در سال ۲۰۱۲ با بهره گرفتن از این مارکر تنوع ژنتیکی درون گونه ای درخت کنار را بررسی کردند که پلی مورفیسم بالایی را نشان داده و بسیار کارآمد بوده است(۷۳).
یوجن و همکاران در سال ۲۰۱۰ با بهره گرفتن از این مارکر و مارکرSSR تنوع ژنتیکی بین و درون جمعیتهایPogostemon cablin را در چین بررسی کردند. که در این مورد نیز نتایج جالب توجهی به دست آمد و پلی مورفیسم خوبی را نشان داد(۷۵).
زیاوپنگ و همکاران در سال ۲۰۰۸ تنوع ژنتیکی گونه های میخک را با بهره گرفتن از این مارکر بررسی کردند(۷۰).
گااو و همکاران در سال ۲۰۰۵ تنوع ژنتیکی بینگونه ای ۲۲ گونه از Hedychium چینی را با بهره گرفتن از این مارکر بررسی کردند و آنها را در ۳ دسته طبقه بندی کردند و نقشه ژنتیکی آنها رسم شده است(۲۲).
حمدی عمر و همکاران در سال ۲۰۱۱ تنوع ژنتیکی ۲۴ گونه از Citrus را با بهره گرفتن از این مارکر و مارکرهای SSR و CAPS-SNP بررسی کردند و براساس نتایج مارکر SRAP کارآمدترین مارکر گزارش شد زیرا درصد پلیمورفیسم آن از دو مارکر دیگر بیشتر بود(۲۷).
وانگ و همکاران در سال ۲۰۱۱ تنوع ژنتیکی ۶۸ گونه کرفس و گونه های مرتبط با آن را با بهره گرفتن از مارکرهای SRAP و SSR بررسی کردند. پلیمورفیسم حاصله ۹۵% بود که نشاندهنده کارآمد بودن هر دو مارکرSRAP و SSR جهت بررسی کرفس و گونه های مرتبط بود(۶۷).
کای و همکاران نیز در سال ۲۰۱۱ تنوع ژنتیکی و ساختار جمعیتی یک نوع ارکیده در حال انقراض را با بهره گرفتن از مارکر SRAP بررسی کردند درصد پلی مورفیسم۸۱% درصد محاسبه شد و مشخص شد که این گیاه دارای تنوع ژنتیکی بالایی در سطح گونه است(۱۷).
ییلدیز و همکاران در سال ۲۰۱۱ از سه مارکر ISSR، RAPD و SRAP جهت بررسی تنوع ژنتیکی ۶۳ ژنوتیپ هندوانه ترکی استفاده کردند. میانگین درصد پلیمورفیسم ۹۰% بود که این میزان نسبت به مقادیر قبلی به دست آمده در جهان بیشتر بود(۷۴).
پنگ و همکاران نیز در سال ۲۰۰۸ تنوع ژنتیکی ۲۳ جمعیت از گلرنگ ( (Carthamus tinctoriusو گونه های مرتبط با آن را با بهره گرفتن از مارکر SRAP بررسی کردند که پل مورفیسم نسبتا بالایی (۵۷%) را نشان داد(۴۶).
دانگ و همکاران در سال ۲۰۱۰ تنوع ژنتیکی ۱۵ جمعیت نوعی از گندم سرخ وحشی در اسرائیل را با این مارکر بررسی کردند و درصد پلیمورفیسم ۷۹% محاسبه شد(۱۹).
شاو و همکاران در سال ۲۰۱۰ تنوع ژنتیکی ۲۹ جمعیت گل داوودی را براساس مارکرهای SRAP و ISSR بررسی کردند. پلی مورفیسم محاسبه شده توسط ISSR بیشتر از SRAP بود ولی با این حال پلیمورفیسم SRAP مقدار قابل توجهی (۷۵%) بود(۵۴).
لیو و همکاران در سال ۲۰۱۲ تنوع ژنتیکی ۱۴ جمعیت وحشی از گرگتیغ (Lycium ruthenicum Murr) را با بهره گرفتن از این مارکر بررسی کردند که در سطح گونه پلیمورفیسم بالایی مشاهده شد و درصد پل مورفیسم درونگونه ای ۸۴% بود اما پلیمورفیسم بینگونه ای ۱۵% بود و درنتیجه تمایز ژنتیکی متوسطی بین جمعیتها وجود داشت(۳۷).
لیائو و همکاران در سال ۲۰۱۲ تنوع ژنتیکی ۲۵ جمعیت وحشی و یک جمعیت زراعی Prunella vulgarisرا با بهره گرفتن از این مارکر بررسی کردند و درصد پلیمورفیسم حدود ۸۸% محاسبه گردید و جمعیتها در سه گروه دستهبندی شدند(۳۳)
مطالعات درون گونه ای و بینگونه ای دیگری نیز بر روی Cynodon radiatus(29) Ziziphus (۳۴)Coffea arabica (Rubiaceae) (۴۱) با بهره گرفتن از مارکر SRAP انجام شده است که پلیمورفیسم محاسبه شده قابلتوجه بوده است.
همانطور که گفته شد در تمامی مطالعات انجام شده توسط مارکرSRAP چه بر روی گیاهان علفی و چه بر روی گیاهان درختی و درختچهای و به ویژه خانوادهFagaceae پلیمورفیسم حاصله بالا بوده و این مارکر یک مارکر کارآمد میباشد.
تاکنون تنوع ژنتیکی هیچ گونه ای از Quercus با این مارکر بررسی نشده و این اولین گزارش میباشد.
فصل دوم:
مواد و روش ها
۲-۱ انتخاب مناطق و جمعیتها
به صورت تصادفی ۵ منطقه در طول زاگرس از استان کرمانشاه تا استان فارس مشخص شدند که اسامی این مناطق و عرض و طول جغرافیایی آنها در جدول آمده است (جدول۲-۱).
جدول ۲-۱ اسامی جمعیت ها و مناطق بررسیشده در این تحقیق
کد | محل اصلی | ارتفاع از سطح دریا | عرض جغرافیایی | طول جغرافیایی |
POP1 | یاسوج | ۱۹۵۰ | ۳۰ ۳۵٫۷۹۱ N | ۵۱ ۳۱٫۹۰۸ E |