توانایی مهار رادیکالهای آزاد در حضور ۵ عصارههای متانولی مورد مطالعه، توسّط آزمایش DPPH بررسی شد. معادله خط رگرسیونی که رابطه غلظتهای مختلف محلول آنتیاکسیدان سنتزی (اسیدآسکوربیک) را با میزان جذب نمونهها در طول موج ۵۱۷ نانومتر نشان میدهد، به صورت ذیل میباشد.
Y=15.057X-10.18 R2=0.989
نتایج درصد مهار رادیکالهای آزاد در جدولهای (شکل ۳-۱۷)، (شکل ۳-۱۸)، (شکل ۳-۱۹)، (شکل ۳-۲۰)، (شکل ۳-۲۱) و (شکل ۳-۲۲) مشخص شده است.
هم چنین، برای مقایسه بهتر فعّالیّت عصارهها از نظر توانایی مهار رادیکالهای آزاد DPPH، مقادیر IC50 در جدول (۳-۸) تعیین گردید.
( اینجا فقط تکه ای از متن پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
۳-۲-۶-۱-۱ نتایج مهار رادیکالهای آزاد عصاره بادام کوهی
توانایی مهار رادیکالهای آزاد در حضور عصاره متانولی بادام کوهی و آنتیاکسیدان سنتزی اسیدآسکوربیک توسط آزمون DPPH بررسی شد. با افزایش غلظت عصاره، مهار رادیکالها با قدرت بیشتری صورت گرفت که نتایج آن در نمودار (شکل ۳-۱۷) مشخص شده است. توانایی مهار رادیکالهای آزاد عصاره بادام کوهی در غلظت ۵۰۰ میلیگرم بر میلیلیتر، ۵۱/۸۶% میباشد که در مقایسه با اسیدآسکوربیک ۰۹/۹۴% کمی ضعیفتر است. نتایج آنالیز واریانس نشان داد، غلظت عصاره بادام کوهی و آنتیاکسیدان سنتزی تأثیر معنیداری (P<0.05) بر میزان مهار رادیکالهای آزاد دارد.
شکل (۳-۱۷) : مقایسه میانگین میزان مهار رادیکالهای آزاد DPPH توسط غلظتهای مختلف عصاره متانولی بادام کوهی (Amygdalus scoparia) و آنتیاکسیدان سنتزی. حروف غیر مشابه در هر غلظت نشاندهنده اختلاف معنیدار در سطح احتمال ۵% میباشند.
۳-۲-۶-۱-۲ نتایج مهار رادیکالهای آزاد عصاره بومادران
گونه گیاهی بومادران از نظر میزان مهار رادیکالهای آزاد DPPH در غلظتهای گوناگون ارزیابی و مشخص شد که با افزایش غلظت عصاره متانولی بومادران از ۵۰۰-۸/۷ میلیگرم بر میلیلیتر درصد مهار رادیکالهای آزاد به طور چشمگیری افزایش مییابد. همانگونه که در نمودار (شکل ۳-۱۸) مشاهده می شود اختلاف معنیداری در فعالیت آنتیاکسیدانی عصاره بومادران با اسیدآسکوربیک وجود دارد. در غلظتهای پایین اختلاف بین عصاره و اسیدآسکوربیک کم و با افزایش غلظت اختلاف بین آنها افزایش مییابد. نتایج آنالیز واریانس نشان داد، اختلاف معنیداری بین عصاره متانولی بومادران و اسیدآسکوربیک در سطح احتمال ۵% وجود دارد.
شکل (۳-۱۸) : مقایسه میانگین میزان مهار رادیکالهای آزاد DPPH توسط غلظتهای مختلف عصاره متانولی بومادران (Achillea millefolium) و آنتیاکسیدان سنتزی. حروف غیر مشابه در هر غلظت نشاندهنده اختلاف معنیدار در سطح احتمال ۵% میباشند.
۳-۲-۶-۱-۳ نتایج مهار رادیکالهای آزاد عصاره کلپوره
نتایج آنالیز واریانس نشان داد، در غلظتهای پایین توانایی درصد مهار رادیکالهای آزاد DPPH در عصاره متانولی کلپوره بیشتر از آنتیاکسیدان سنتزی بود اما در غلظتهای بالاتر از ۵/۶۲ میلیگرم بر میلیلیتر، اسیدآسکوربیک فعالیت آنتیاکسیدانی بیشتری نسبت به عصاره نشان داد. همچنین اختلاف معنیداری بین درصد مهار رادیکالهای آزاد در عصاره و اسیدآسکوربیک در غلظت ۲۵/۳۱ میلیگرم بر میلیلیتر وجود ندارد. غلظت عصاره متانولی کلپوره و آنتیاکسیدان سنتزی تاثیر معنیداری (P<0.05) بر میزان مهار رادیکالهای آزاد دارد (شکل ۳-۱۹).
شکل (۳-۱۹) : مقایسه میانگین میزان مهار رادیکالهای آزاد DPPH توسط غلظتهای مختلف عصاره متانولی کلپوره (Teucrium polium) و آنتیاکسیدان سنتزی. حروف غیر مشابه در هر غلظت نشاندهنده اختلاف معنیدار در سطح احتمال ۵% میباشند.
۳-۲-۶-۱-۴ نتایج مهار رادیکالهای آزاد عصاره گلپر
در نمودار (شکل ۳-۲۰) درصد مهار رادیکالهای آزاد DPPH عصاره متانولی کلپوره و آنتیاکسیدان سنتزی در مقابل غلظت نشان میدهد که اسیدآسکوربیک در اغلب غلظتهای مورد بررسی فعالیت آنتیاکسیدانی بیشتری نسبت به عصاره گلپر دارد. در غلظتهای ۸/۷ و ۶۲/۱۵ میلیگرم بر میلیلیتر درصد مهار عصاره بیشتر از اسیدآسکوربیک بود و در غلظت ۲۵/۳۱ میلیگرم بر میلیلیتر تفاوت معنیداری مشاهده نشد. به طور کلی اختلاف معنیدار در درصد مهار رادیکالهای آزاد عصاره و اسیدآسکوربیک با افزایش غلظت مشهود است.
شکل (۳-۲۰) : مقایسه میانگین میزان مهار رادیکالهای آزاد DPPH توسط غلظتهای مختلف عصاره متانولی گلپر (Heracleum persicum) و آنتیاکسیدان سنتزی. حروف غیر مشابه در هر غلظت نشاندهنده اختلاف معنیدار در سطح احتمال ۵% میباشند.
۳-۲-۶-۱-۵ نتایج مهار رادیکالهای آزاد عصاره مریم گلی
عصاره متانولی مریم گلی درجهای از درصد مهار رادیکالهای آزاد DPPH را به صورت وابسته به غلظت نشان داد، در حالی که آنتیاکسیدان سنتزی دارای توانایی آنتیاکسیدانی بالاتری میباشد. اسیدآسکوربیک در غلظت ۵۰۰ میلیگرم بر میلیلیتر بالاترین درصد مهار برابر با ۰۹/۹۴% و عصاره گیاهی حاضر با درصد مهار ۲۵/۵۳%، دارای فعالیت کمتری میباشد. در غلظت ۲۵/۳۱ میلیگرم بر میلیلیتر تفاوت معنیداری مشاهده نشد و در غلظتهای ۸/۷ و ۶۲/۱۵ میلیگرم بر میلیلیتر درصد مهار عصاره مریم گلی بیشتر از اسیدآسکوربیک بود. همان گونه که در نمودار شکل (۳-۲۱) مشخص است، افزایش غلظت عصاره و آنتیاکسیدان سنتزی تأثیر معنیداری بر میزان مهار رادیکالهای آزاد دارد.
شکل (۳-۲۱) : مقایسه میانگین میزان مهار رادیکالهای آزاد DPPH توسط غلظتهای مختلف عصاره متانولی مریم گلی (Salvia officinalis) و آنتیاکسیدان سنتزی. حروف غیر مشابه در هر غلظت نشاندهنده اختلاف معنیدار در سطح احتمال ۵% میباشند.
۳-۲-۶-۱-۶ نتایج مقایسه ای درصد مهار عصارهها و اسیدآسکوربیک
نتایج آنالیز واریانس نشان داد، غلظت عصارهها و آنتیاکسیدان سنتزی تاثیر معنیداری (P<0.05) بر میزان مهار رادیکالهای آزاد داشتند. همچنین، توانایی عصارهها در مهار رادیکالهای آزاد همزمان با افزایش غلظت افزایش یافت. نمودار (شکل ۳-۲۲)، میزان مهار رادیکالهای آزاد توسط غلظتهای مختلف عصارههای متانولی گیاهان مورد بررسی و آنتیاکسیدان سنتزی را نشان میدهد. در محدوده غلظت ۵۰۰-۵/۶۲ میلیگرم بر میلیلیتر، بیشترین قدرت مهارکنندگی پس از اسیدآسکوربیک به ترتیب مربوط به عصارههای بادام کوهی و گلپر میباشد. در محدوده غلظت ۲۵/۳۱-۸/۷ میلیگرم بر میلیلیتر، عصاره الکلی کلپوره فعّالیّت آنتیاکسیدانی بیشتری نسبت به اسیدآسکوربیک نشان داد. در تمامی غلظتها، اغلب کمترین توانایی مهارکنندگی مربوط به عصاره بومادران است.
شکل (۳-۲۲) : مقایسه میانگین میزان مهار رادیکالهای آزاد DPPH توسط غلظتهای مختلف عصارههای متانولی مورد بررسی و آنتیاکسیدان سنتزی. حروف غیر مشابه در هر غلظت نشاندهنده اختلاف معنیدار در سطح احتمال ۵% میباشند.
مقادیر IC50 هر یک از عصارههای متانولی مورد مطالعه، به منظور مقایسه دقیقتر آنها از نظر توانایی مهار رادیکالهای آزاد DPPH تعیین گردید (شکل ۳-۲۳). در این روش، IC50 عبارت است از غلظتی از عصاره که قادر به مهارکردن ۵۰% از رادیکالهای آزاد DPPH در محیط واکنش میباشد. بنابراین هر چه این غلظت کمتر باشد نشاندهنده این است که فعالیت آنتیاکسیدانی عصاره بیشتر است. همان طور که در نمودار مشاهده می شود کمترین مقدار IC50 متعلق به آنتیاکسیدان سنتزی اسیدآسکوربیک و پس از آن مربوط به عصارههای متانولی بادام کوهی و گلپر میباشد. بیشترین مقدار IC50 متعلق به عصاره مریم گلی است.
شکل ۳-۲۳: مقایسه میانگین مقادیر IC50 (میلیگرم عصاره بر میلیلیتر) عصارههای متانولی گیاهان مورد مطالعه در آزمون ارزیابی میزان مهار رادیکالهای DPPH. حروف غیر همسان نشان دهنده وجود تغییرات معنی دار در سطح ۵% بر اساس آزمون دانکن میباشد. داده ها به صورت میانگین ± خطای استاندارد ارائه شده است.
۳-۲-۶-۲ قدرت احیاکنندگی عصارهها
۳-۲-۶-۲-۱ نتایج تعیین قدرت احیاکنندگی عصاره بادام کوهی
نتایج آنالیز واریانس نشان داد، قدرت احیاکنندگی در آنتیاکسیدان سنتزی در هر غلظت مورد مطالعه بیشتر از عصاره متانولی بادام کوهی میباشد. در غلظتهای مورد بررسی، اختلاف زیادی در میانگین قدرت احیاکنندگی عصاره حاضر و اسیدآسکوربیک وجود ندارد، این اختلاف در غلظتهای پائین این بیشتر اما با افزایش غلظت کاهش مییابد. همان گونه که در نمودار (شکل ۳-۲۴) مشخص است تفاوت معنیداری در میانگین جذب عصاره بادام کوهی و اسیدآسکوربیک در غلظت ۵۰۰ میلیگرم بر میلیلیتر وجود ندارد. غلظت عصاره بادام کوهی و آنتیاکسیدان سنتزی تاثیر معنیداری (P<0.05) بر قدرت احیاکنندگی دارد.
شکل ۳-۲۴: مقایسه میانگین قدرت احیاکنندگی غلظتهای مختلف عصاره متانولی بادام کوهی (Amygdalus scoparia) و آنتیاکسیدان سنتزی اسیدآسکوربیک. حروف غیر همسان نشان دهنده وجود تغییرات معنی دار در سطح ۵% بر اساس آزمون دانکن میباشد. داده ها به صورت میانگین ± خطای استاندارد ارائه شده است.
۳-۲-۶-۲-۲ نتایج تعیین قدرت احیاکنندگی عصاره بومادران
عصاره متانولی بومادران درجهای از درصد جذب را در طول موج ۷۰۰ نانومتر به صورت وابسته به غلظت نشان داد. نمودار (شکل ۳-۲۵) نشان از توانایی قدرت احیاکنندگی بالاتر آنتیاکسیدان سنتزی دارد. اسیدآسکوربیک در غلظت ۵۰۰ میلیگرم بر میلیلیتر دارای درصد جذب ۶۸۰/۱% و عصاره گیاهی حاضر با درصد جذب ۵۵۷/۱%، دارای فعالیت احیاکنندگی کمتری میباشد. آنالیز مقایسه ای درصد جذب در نمودار ذیل نشان میدهد که افزایش غلظت عصاره و آنتیاکسیدان سنتزی تأثیر معنیداری بر میزان قدرت احیاکنندگی دارد.
شکل ۳-۲۵: مقایسه میانگین قدرت احیاکنندگی غلظتهای مختلف عصاره متانولی بومادران (Achillea millefolium) و آنتیاکسیدان سنتزی اسیدآسکوربیک. حروف غیر همسان نشان دهنده وجود تغییرات معنیدار در سطح ۵% بر اساس آزمون دانکن میباشد. داده ها به صورت میانگین ± خطای استاندارد ارائه شده است.
۳-۲-۶-۲-۳ نتایج تعیین قدرت احیاکنندگی عصاره کلپوره
گونه گیاهی کلپوره از نظر میزان قدرت احیاکنندگی در غلظتهای مختلف ارزیابی و مشخص شد که با افزایش غلظت عصاره متانولی کلپوره از ۵۰۰-۸/۷ میلیگرم بر میلیلیتر درصد جذب افزایش مییابد. همان گونه که در نمودار (شکل ۳-۲۶) مشاهده می شود تفاوت معنیداری در فعالیت آنتیاکسیدانی عصاره حاضر و اسیدآسکوربیک وجود دارد. تغییرات داده های میزان قدرت احیاکنندگی در سطح ۵% کاملا معنیدار میباشد.
شکل ۳-۲۶: مقایسه میانگین قدرت احیاکنندگی غلظتهای مختلف عصاره متانولی کلپوره (Teucrium polium) و آنتیاکسیدان سنتزی اسیدآسکوربیک. حروف غیر همسان نشان دهنده وجود تغییرات معنیدار در سطح ۵% بر اساس آزمون دانکن میباشد. داده ها به صورت میانگین ± خطای استاندارد ارائه شده است.
۳-۲-۶-۲-۴ نتایج تعیین قدرت احیاکنندگی عصاره گلپر
توانایی قدرت آنتیاکسیدانی در حضور عصاره متانولی گلپر و آنتیاکسیدان سنتزی اسیدآسکوربیک توسط آزمون تعیین قدرت احیاکنندگی بررسی شد. نتایج آنالیز نشان میدهد که توانایی عصاره در میانگین درصد جذب همزمان با افزایش غلظت افزایش مییابد. توانایی قدرت احیاکنندگی عصاره گلپر در غلظت ۵۰۰ میلیگرم بر میلیلیتر ۵۵۱/۱% میباشد که در مقایسه با اسید آسکوربیک ۶۸۰/۱%، ضعیفتر میباشد. به طور کلی، غلظتهای مورد مطالعه عصاره و آنتیاکسیدان سنتزی تاثیر معنیداری (P<0.05) بر میزان قدرت احیاکنندگی دارد (شکل ۳-۲۷).
شکل ۳-۲۷: مقایسه میانگین قدرت احیاکنندگی غلظتهای مختلف عصاره متانولی گلپر (Heracleum persicum) و آنتیاکسیدان سنتزی اسیدآسکوربیک. حروف غیر همسان نشان دهنده وجود تغییرات معنیدار در سطح ۵% بر اساس آزمون دانکن میباشد. داده ها به صورت میانگین ± خطای استاندارد ارائه شده است.
۳-۲-۶-۲-۵ نتایج تعیین قدرت احیاکنندگی عصاره مریم گلی
در نمودار (شکل ۳-۲۸) میزان قدرت احیاکنندگی عصاره متانولی مریم گلی و آنتیاکسیدان سنتزی در مقابل غلظت نشان میدهد که اسیدآسکوربیک در غلظتهای مورد بررسی فعالیت آنتیاکسیدانی بیشتری نسبت به عصاره حاضر دارد. نتایج آنالیز واریانس نشان داد، اختلاف معنیداری بین غلظتهای مختلف عصاره مریم گلی در سطح احتمال ۵% وجود ندارد. به طور کلی، تغییرات معنیدار در درصد جذب عصاره و اسیدآسکوربیک با افزایش غلظت مشهود است.
شکل ۳-۲۸: مقایسه میانگین قدرت احیاکنندگی غلظتهای مختلف عصاره متانولی مریم گلی (Salvia officinalis) و آنتیاکسیدان سنتزی اسیدآسکوربیک. حروف غیر همسان نشان دهنده وجود تغییرات معنیدار در سطح ۵% بر اساس آزمون دانکن میباشد. داده ها به صورت میانگین ± خطای استاندارد ارائه شده است.
۳-۲-۶-۲-۶ نتایج مقایسه ای قدرت احیاکنندگی عصارهها و اسیدآسکوربیک
در این آزمون، قدرت احیاکنندگی مقادیر مختلفی از عصارههای حاصل از گیاهان مورد مطالعه (۵۰۰-۸/۷ میلیگرم بر میلیلیتر) به عنوان شاخصی از فعالیت آنتیاکسیدانی عصارهها در طول موج ۷۰۰ نانومتر مورد ارزیابی قرار گرفت. مقادیر جذب بالاتر، نشاندهنده قدرت احیاکنندگی بالاتر میباشند. نتایج آنالیز واریانس نشان داد، اختلاف معنیداری (P<0.05) بین قدرت احیاکنندگی عصارههای مختلف و آنتیاکسیدان سنتزی اسیدآسکوربیک وجود دارد. نتایج به دست آمده نشان داد، در غلظتهای ۵۰۰-۸/۷ میلیگرم بر میلیلیتر آنتیاکسیدان سنتزی اسیدآسکوربیک دارای بیشترین قدرت کاهندگی میباشد. در تمامی عصارهها با افزایش غلظت، میزان جذب محلول حاوی عصارهها نیز افزایش یافت. در محدوده غلظت ۵۰۰-۲۵/۳۱ میلیگرم بر میلیلیتر فعالیت آنتیاکسیدانی عصاره بادام کوهی به میزان چشمگیری افزایش یافت، به نحوی که این عصاره، در میان عصارهها بیشترین توانایی را در غلظت ۵۰۰ میلیگرم بر میلیلیتر به خود اختصاص داد به طوری که با اسیدآسکوربیک قابل مقایسه بود. در تمامی غلظتها، اغلب کمترین توانایی کاهندگی مربوط به عصاره مریم گلی میباشد.
شکل ۳-۲۹: مقایسه میانگین قدرت احیاکنندگی غلظتهای مختلف عصارههای متانولی مورد مطالعه و آنتیاکسیدان سنتزی اسیدآسکوربیک. حروف غیر همسان نشان دهنده وجود تغییرات معنی دار در سطح ۵% بر اساس آزمون دانکن میباشد. داده ها به صورت میانگین ± خطای استاندارد ارائه شده است.
فصل چهارم
بحث و نتیجه گیری کلی
۴-۱ فعالیت ضد میکروبی عصارههای مورد بررسی
۴-۱-۱ فعالیت ضد میکروبی حاصل از تست دیسک دیفیوژن
امروزه مقاومت روزافزون باکتری های بیماریزا به عوامل ضد میکروبی مشکلات متعددی را در امر درمان عفونتهای باکتریال به وجود آورده است. این امر موجب شده است تا محققان به مطالعه تاثیر عوامل ضد میکروبی گیاهان بر رشد باکتری ها بپردازند. ترکیبات ضد میکروبی در واقع متابولیتهای ثانویه گیاهاند که یا به طور پیوسته در گیاهان ساخته میشوند و یا در پاسخ به پاتوژنها تولید میشوند. اسانس ها و عصارههای گیاهی بیش از هزار سال است که در غذا، داروها و درمانهای طبیعی و مکمل مورد استفاده قرار میگیرند. عصارههای گیاهی منابع جدیدی از ترکیبات ضد باکتریایی در برابر باکتری های پاتوژن هستند و مطالعات آزمایشگاهی اثر عصارههای گیاهی بر توقف رشد باکتری ها را مشخص نموده است به طوری که میتوان این اثر را تحت ۳ عنوان قوی، متوسط و ضعیف طبقه بندی کرد. یک ویژگی مهم عصارههای گیاهی مربوط به آبگریزی است که عصاره گیاهی را قادر میسازد تا با پیوند روی لایه پپتیدی غشاء سلولی باکتری ها و میتوکندری آنها، باعث پارهشدن غشای سلولی و خروج مولکولها و یونهای مهم باکتری به خارج از سلول و در نهایت مرگ باکتری گردد [۱۰۰].
عوامل زیادی در بروز تاثیرهای متعدد از جمله خواص ضد میکروبی یک گیاه مؤثرند. عواملی مانند میزان اسانس، روش عصارهگیری، نوع محیط کشت و مواد موجود در آن، غلظت عصاره و نوع حلال مورد استفاده می تواند بر اثرات ضد میکروبی گیاه اثر بگذارد [۱۰۱].
حلالهای آلی گروه بزرگ و ناهمگنی از ترکیبات شیمیایی هستند. این حلالها مواد آلی سادهای میباشند که در دمای اتاق مایع و از لحاظ شیمیایی نسبتا خنثی و واکنشپذیرند. اکثر این ترکیبات، فرار، غیرقطبی و چربیدوست مانند بنزن، سیکلوهگزان، استون، استالدئید، اتانول، اتیل استات و متانول هستند. در پژوهش حاضر عصارهگیری گیاهان مورد بررسی با حلال متانول ۸۰% صورت گرفت زیرا متانول ۸۰% به عنوان یک حلال عمومی با قدرت جداسازی مناسب برای تعداد زیادی از ترکیبهای شیمیایی شناخته شده است. تحقیقات نشان دادهاند عصارههای تهیه شده با حلالهای آلی تاثیر پایدارتر و بیشتری نسبت به حلالهای آبی دارند زیرا بیشتر ترکیبات مؤثره گیاهی در آب نامحلول هستند.