دیدگاه سنتی ساختار سرمایه بر این باور است که ساختار بهینه سرمایه نقطه ای است که محننی هزینه نهایی سرمایه (MCC) منحنی متوسط موزون هزینه سرمایه (WACC) را قطعه می نماید . نمودار (۹-۲) این رابطه را نشان می دهد(انواری رستمی،۱۳۷۸).
نمودار (۲-۵) : ساختار سرمایه بهینه بر اساس هزینه سرمایه
همانطور که نمودار فوق نشان می دهد با بالا رفتن نسبت بدهی به داراییها، هزینه بدهی و حقوق صاحبان سهام افزایش می بابد ، ولی (WACC) به ازای بدهیهای اولیه اضافی (به دلیل هزینه سهام عادی بالا و هزینه بدهی پایین ) کاهش می یابد. هزینه نهایی سرمایه (MCC) منحنی هزینه متوسط موزون هزینه سرمایه را در پایین ترین نقطه اش قطع می کند . محل تقاطع WACC و MCC ، ساختار سرمایه را بهینه ارائه می کند(همان منبع).
یا بعبارت دیگر ساختار سرمایه بهینه نسبتی از بدهی و حقوق صاحبان سهام است که ارزش شرکت حداکثر می گردد. نمودار (۲-۶) این رابطه را نشان می دهد.
نمودار (۲-۶) : رابطه بین ساختار سرمایه و ارزش شرکت
۲-۱۱-۱- عوامل تعیین کننده ساختار سرمایه بهینه
-
- مالیاتها
-
- ریسک
-
- مضیقه مالی
-
- خصوصیات دارایی
-
- هزینه های انحلال و تصفیه یا راه اندازی مجدد
الف- مالیاتها
-
- بدهی مالیات کاه است ، افزایش در بدهی درآمد مشمول مالیات را به شرطی که شرکت در موقعیت پرداخت مالیات باشد کاهش می دهد .
-
- با وجود این ، شرکتها می بایستی پول بدست آورند .
-
- سپر مالیاتی دیگری وجود داشته باشد .
ب- ریسک
دو نوع ریسک وجود دارد
-
- ریسک مالی : که مستقیم بوسیله مدیریت کنترل می شود . با بالا رفتن بدهی شرکت ریسک مالی آن افزایش می یابد .
-
- ریسک عملیاتی یا دارایی : بوسیله مدیران از طریق انتخاب اندازه یا میزان دارایی های ثابت می تواند کنترل شود .
ریسک مالی تحت تاثیر اهرم مالی است . و اثر اهرم مالی بستگی به سود قبل از بهره و مالیات دارد . وقتی که EBIT بالا است ، اهرم مالی ROE,EPSرا افزایش می دهد . تغییر پذیری ROE,EPS با بالا رفتن اهرم مالی افزایش می یابد .
ج) کمبود مالی [۲۱]
کمبود مالی می تواند بعنوان مقدار وجوهی تعریف شود که یک شرکت برای سرمایه گذاری بدون مراجعه به بازارهای مالی خارجی ( بعد از پرداخت هزینه بهره و قبل از پرداخت سود سهام + استهلاک) در دسترس دارد .
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
عوامل زیر بر اینکه آیا شرکتها حقوق صاحبان سهام بیشتر (کمبود مالی ) یا بدهی بیشتر در ساختارهای سرمایه شان داشته باشند ، تاثیر می گذارند .
- مسیر شرکت انتخاب سرمایه گذاریهای خوب را ثبت می کند .
- احتمال سرمایه گذاریهای خوب و فرصتهای پیشرفت(ستایش و کاشانی پور،۱۳۹۰).
۲-۱۲- سابقه تحقیقات و مطالعات انجام گرفته
۲-۱۲-۱- پژوهشهای داخلی
ستایشوهمکاران(۱۳۹۰)درپژوهشیبهبررسیعواملموثربرساختارسرمایهازدیدگاهتئورینمایندگیپرداختند. برایاینمنظور،۱۰۶شرکتپذیرفتهشدهدربورساوراقبهادارتهرانطیسالهای۱۳۸۳الی۱۳۸۷بررسیشد .نتایجحاصلازآزمونفرضیههایپژوهشبااستفادهازمدلرگرسیوندادههایترکیبی،نشاندادکهساز وکارهایراهبریشرکتی،شاملتمرکزمالکیت،درصداعضایغیرموظفهیاتمدیرهواستقلال هیاتمدیره،تاثیرمعناداریبراهرمدفتریواهرم بازارشرکتهایموردبررسیندارند.اما،بینهزینه هاینمایندگیبااهرمدفتریواهرمبازار،رابطه معنادارومثبتوجوددارد. همچنین،نتایجبیانگرآن استکهنسبتبازدهداراییها،سودپرداختی -Qتوبین،ازعواملموثربراهرمسهمونسبت دفتریهستند.
موسوی و کشاورز (۱۳۹۰) در پژوهش خود با عنوان«بررسیرابطهعواملساختارسرمایهوطبقاتریسکسیستماتیکدرشرکت هایپذیرفتهشدهدربورساوراقبهادارتهران»با هدفاینکهچگونهشرکت هااستراتژیهایتامینمالیراهنگامیکهموضوع،طبقاتریسکسیستماتیکاست،تغییرمی دهند؟پرداخته اند. برایاینمنظوردادههایموردنیازاینپژوهشاز ۹۹ شرکتفعالدربورساوراقبهادارتهراندردورهزمانی ۱۳۸۶-۱۳۷۸ بااستفادهازنرمافزاررهآوردوتدبیرپردازجمعآوریگردیدهاست. تکنیک هایآماریمورداستفادهجهتآزمونفرضیاتضریبرگرسیونمی باشد. دراینپژوهششرکت هابراساسمتوسطتغییراتریسکسیستماتیک (b) بهسهطبقهبالا،متوسطوپایینتقسیمشدهوعواملساختارسرمایهموثربرتامینمالیازطریقبدهی هایبلندمدتوکوتاهمدتبراساسسهتئوریتوازیایستا،ترتیبهرمی (سلسلهمراتب) وجریاننقدآزادانتخابشدهاند. تحقیقحاضرشاملششفرضبودهکهنتایجحاصلنشانمی دهدشرکت هایباریسکمتوسطوپایینبنوبتازبدهی هایکوتاهمدتوبلندمدتبیشتراستفادهمی کنندوشرکت هایباریسکبالانسبتابیشترازبدهی هایبلندمدتنسبتبهبدهی هایکوتاهمدتاستفادهمی کنند. ازاینروشرکت هایباریسکبالاتمایلیبهبالابردنتامینمالیازطریقسهامعادیندارند. ازاینگذشتهنتایجنشانمی دهدکهشرکتهایباریسکبالانسبتابهوسیلهمفروضاتتئوریترتیبهرمیمتاثرشدهاندوهمچنینشرکت هایباریسکمتوسطبهوسیلهمفروضاتجریاننقدآزادتحتتاثیرقرارگرفتهاند.
ستایش وکاشانی (۱۳۸۹)به بررسیعواملمؤثربرساختارسرمایهشرکتهایپذیرفتهشدهدربورساوراقبهادارتهران پرداخته اند.هدفاینپژوهش،بررسیرابطهبینساختارسرمایهومالکیتنهادیدرکنارسایرعواملمؤثربراینرابطهدربورساوراقبهادارتهراناست. سایرعواملعبارتندازدرصدسودنقدیسهام،سودآوری،ریسکتجاری،ساختارداراییها،نقدینگی،رشدواندازهشرکتها. جامعهیآماریاینپژوهششامل ۱۱۷ شرکتپذیرفتهشدهدربورساوراقبهادارتهراندرقالب ۷ گروهصنعتطیدورهزمانی ۱۳۸۳ الی ۱۳۸۸ است. برایآزمونفرضیههایپژوهشازمدلهایرگرسیونیتلفیقیبااثراتثابتدرنرمافزاراقتصادسنجیEviews 6استفادهشدهاست. نتایجنشانمیدهد؛درسطحکلشرکتها،تمامعواملبهجزدرصدمالکیتنهادیازعواملمؤثربرساختارسرمایهبودهاند. ایندرحالیاستکهدرصنایعشیمیایی،درصدمالکیتنهادی،درصدسودنقدیسهام،ریسکتجاری،نقدینگیواندازهشرکتها؛درصنایعغذایی،نقدینگی،ساختارداراییهاواندازهشرکت؛درصنایعفلزی،درصدمالکیتنهادی،درصدسودنقدیسهام،ریسکتجاری،ساختارداراییها،نقدینگیواندازهشرکت؛درصنایعکانیغیرفلزی،نقدینگی؛درصنایعکاشیوسرامیک،ریسکتجاریونقدینگیودرصنایعموادومحصولاتدارویی،نقدینگیواندازهشرکتبرساختارسرمایهمؤثربودهاند.
نعمتی(۱۳۸۸)،رابطه عواملی چون نسبت داراییهای ثابت به کل داراییها ،سودآوری نسبت جاری واندازه موسسه با ساختار سرمایه با ساختار سرمایه مورد مطالعه قرار گرفته است.در این تحقیق ،رابطه عوامل با ساختار سرمایه در ایران مورد بررسی قرار گرفته و سپس نتایج بدست آمده با یافته های تحقیق انجام شده در کشورهای جنوب شرقی آسیا مقایسه شده است .این مطالعه در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران ،شامل ۴۴۳ شرکت در قالب ۳۶صنعت ،انجام شده است.یافته های تحقیق نشان میدهد که رابطه عوامل بررسی شده با ساختار سرمایه ،مشابه نتایج بدست آمده در کشورهای جنوب شرقی آسیا میشود.
کیمیاگری و عینعلی(۱۳۸۷)،به ارائه الگوی جامع ساختار سرمایه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار پرداخته اند.در این پژوهش سعی شده است متغیرهای اثرگذار شناسایی و با بهره گرفتن از الگوریتم کاهش داده forward stepwise و ابزارهای اقتصادسنجی مدل مناسبی ارائه کنند بدین منظور با بهره گرفتن از تکنیک غربال گری ۷۸ شرکت از شرکت های پذیرفته شده در بورس تهران انتخاب گشته و اثرات متغیرهای ارائه شده در تئوری توازن و تئوری سلسله مراتب گزینه های تامین مالی ،تئوری هزینه نمایندگی و تئوری زمان سنجی بازار در دوره ۱۳۸۰تا ۱۳۸۴ مورد بررسی قرار گیرد در نهایت مدل رگرسیونی که بهترین برازش را از داده ها بدست آورد ارائه شد.
۲-۱۲-۲- پژوهشهای خارجی
النجار و حسینی(۲۰۰۱)درتحقیق خودبیانکردندکه مالکیت نهادی مهمترین متغیرحاکمیت شرکتی است که برروی ساختارسرمایه تاثیرگذاراست.
جونگ و همکاران ۲۰۰۸) بهایننتیجهرسیدندکهفاکتورهایخاصماننداندازهشرکت،ریسکتجاری، سودآوریوداراییهایمشهودبهطورمعناداریباساختارسرمایهارتباطدارداماعواملتعیینکنندهساختارسرمایهبینکشورهایمختلفمتفاوتاست.
ریدینگ و همکاران(۲۰۰۶) در تحقیق خود به این نتیجه رسیدند که شرکتهای تولیدی از قابلیت دسترسی به اعتبارات بانکی کمتری در مقایسه با شرکتهای غیر تولیدی برخوردارند.
دولینگر(۲۰۰۴) در پژوهش خود به این نتیجه رسیدند که تامین مالی و سرمایه واحدهای تجاری، به چرخهی عمر شرکتها و دوران عمر شرکتها بستگی داشته و اینکه شرکت در مرحلهی بلوغ یا رشد قرار گرفته است، نیز بر روی این موضوع موثر است.
بوندل و همکاران و برادلیو همکاران(۱۹۹۸) به این نتیجه رسیدند که شرکتهای فعال در بخشهای دارویی، الکترونیک، غذایی و ابزارآلات از اهرم نسبتاً پایینی برخوردارند، در حالیکه شرکتهای فعال در بخشهای سیمان، کاشی و سرامیک، کاغذ و آهن آلات از اهرم نسبتاً بالایی برخوردارند.
میلر و همکاران(۱۹۸۵) در پژوهشی باعنوان«هزینهسرمایه،مالیه شرکتیوتئوریسرمایه گذاری»انقلابعظیمیرادرادبیاتساختارسرمایهبوجودآوردند. هرچنداینصاحبنظراندرحوزهمالی،بعدهادرنظریهخودتجدیدنظرکردهودیگراننیزانتقاداتیبرآنواردنمودند،اما روشآنهابرایاثباتنظریهخودبسیاربدیعبودوراهجدیدیپیشرویتحقیقاتمالیگذاشت . این دونظریهپردازثابتکردندکهباوجودمجموعهایازمفروضاتمحدودکنندهوباصرفنظرکردنازمالیاتهاوهزینههایقرارداد،خطمشیتأمینمالیشرکتبرارزشجاریبازارشرکتبی تأثیراست.ازایننظریهبهنظریهعدمارتباطساختارسرمایهیادمیشود.
کراوز و لینتزنبرگر (۱۹۷۳) معافیت مالیاتی شرکت به دلیل افزایش هزینه های مورد انتظار ورشکستگی آن خنثی میشود و در نقطهای که افزایش بیشتر اهرم،هزینه های مورد انتظار ورشکستگی را به نحوی افزایش دهد که دقیقاً مساوی صرفه جویی مالیاتی بدهی اضافه شود.ساختار بهینه تعریف میشودد .تئوری هزینه های نمایندگی نیز به هزینه های بدهی،هزینه های نمایندگی بستانکاران وسهامداران را اضافه میکند.
میلروهمکاران(۱۹۶۳) در پژوهش خود بیاننمودندکهدرآنفرضنبودنمالیاتشرکتتاحدودزیادیتعدیلشد .میلرومودیگیلیانیاستدلالکردندکهچوندرمحاسباتمالیاتبردرآمدشرکت،پرداختهایبهره کممیشود،هرقدردریافتسرمایهبدهیبیشترباشد،بدهیمالیاتیشرکتکمترودرنتیجهارزش بازارشرکتافزایشمی یابد.
میلرو مودیلیانی(۱۹۶۳) در پژوهش خود با مشاهده رفتار متناقضشرکتهاباپیش بینینظریاتنظریه هایمتعددیدرخصوصالگوی ساختارسرمایهدرکشورهایبرخوردارازبازارسرمایهتوسعهیافتهارائهشده اندکههریکعاملیاعواملخاصیرادرانتخابنسبتبدهیمناسب(ساختارمطلوبسرمایه)دخیلمیدانند.اماتقریباًباسپریشدنبیشازچهاردههازانتشارنظریاتمیلرومودیلیانی،تاکنوننظریهواحدیشکلنگرفته استکهقادرباشدمعمایساختارسرمایهراحلکند.
۲-۱۳- خلاصه فصل