- INFL نرخ تورم (تغییرات درصدی در شاخص قیمت مصرف کننده)
- BDEY کسری بودجه به صورت درصدی از GDP
- RERG تغییرات درصدی نرخ واقعی ارز
- TTGSD انحراف معیار تغییرات درصدی رابطۀ مبادله
ج-سایر عوامل موثر بر رشد:
- OXG نرخ رشد صادرات نفت
- TPEY کل مخارج بخش عمومی به صورت نسبتی از GDP به عنوان شاخصی از اندازۀ دولت
- ESI1 تقریبی از شاخص امنیت اقتصادی
معادلۀ رشد (۳-۱۷) با بهره گرفتن از داده های سالانه برای دورۀ ۷۷-۱۳۴۲ و به روشOLS تخمین زده شده است. به طور کلی نتایج برآورد حاکی از تأثیر مثبت نسبت سرمایهگذاری بخش خصوصی به GDP، رشد صادرات نفت، رشد نیروی کار شاغل و نسبت سرمایهگذاری بخش عمومی به GDP میباشد. همچنین هر چهار متغیر شاخص بیثباتی اقتصاد کلان دارای علامت انتظاری منفی بر رشد اقتصادی بودهاند. در پایان در این مقاله تأکید میشود که برای دستیابی به رشد پایدار اقتصادی، ایجاد و حفظ یک محیط با ثبات اقتصاد کلان، یک ضرورت اساسی بوده و رشد پایدار مستلزم سیاستهایی است که به تورم شتابان، کسری بودجه و کسری حساب جاری غیر قابل تأمین مالی و تغییرات فاحش نرخ ارز منجر نگردد.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
فصل چهارم
ساخت شاخص نااطمینانی سیاستهای اقتصادی دولت
مقدمه
یکی از وظایف دولت تثبیت (ایجاد ثبات) اقتصادی و ایجاد یک محیط امن برای فعالیتهای اقتصادی است، پس دولت باید مدیریتی مناسب در اقتصاد داشته باشد تا در برابر تکانههایی که به اقتصاد وارد میشود اقدامات مناسب را برای رفع بحرانها انجام دهد.
در این تحقیق به تبعیت از مطالعۀ فیشر(۱۹۹۳) ، لنسینک والمار(۲۰۰۲) و دیگر مطالعات انجام شده از متغیرهایی که هم رویۀ عملکرد دولت را نشان میدهند و هم ابزار سیاستگذاری دولت محسوب میشوند برای ساخت یک شاخص ترکیبی نااطمینانی سیاستهای اقتصادی دولت استفاده شده است.
در تحقیق حاضر تنها از نااطمینانی در سطح اقتصاد کلان که بیانگر عملکرد و نتیجۀ مدیریت دولت بر اقتصاد کشور میباشد، به عنوان نااطمینانی اقتصادی استفاده می شود. در ساخت شاخص نااطمینانی سیاستهای اقتصادی دولت از مخارج دولت(اعم از جاری و عمرانی) و درآمد مالیاتی به عنوان شاخصهایی از مدیریت بخش مالی اقتصاد و از حجم نقدینگی به عنوان شاخصی از بخش پولی و از حاشیۀ نرخ ارز به عنوان شاخصی از سیاست ارزی استفاده میشود.
۴-۱مراحل ساخت شاخص نااطمینانی سیاستهای دولت
ساخت این شاخص به اختصار شامل پنج مرحلۀ زیر میباشد:
- آزمون LM-TEST برای اطمینان حاصل کردن از وجود اثرات GARCH,ARCH در متغیرها
- برآورد معادلۀ میانگین و واریانس متغیرهای مذکور با بهره گرفتن از الگوهای GARCH,ARCH
- تعیین ضریب اهمیت هر متغیر با توجه به اثر متغیر بر رشد اقتصادی
- رتبهبندی سری زمانی نوسانات استخراجی از مرحلۀ قبل
- ترکیب نوسانهای متغیرهای سیاستی و ساخت شاخص
۴-۱-۱ آزمون LM-TEST
قبل از تخمین مدل های GARCHو ARCH انجام آزمون LM-TEST برای اطمینان از وجود اثرات ARCH برای برازش الگو ضروری است.
برای انجام این آزمون ابتدا معادلۀ میانگین در نظر گرفته شده برای مدلهای GARCH,ARCH به روش OLS تخمین زده شده است و سپس آزمونLM-TEST برای پسماندهای این معادله انجام شده است. فرض صفر این آزمون بیان میکند که جملات اختلال به هم وابسته نیستند و رد این فرض به مفهوم وجود اثرات ARCH در الگو میباشد.
برای مثال معادلۀ میانگین(۴-۱) را در نظر میگیریم. (۴-۱)
با بهره گرفتن از روش OLS این معادله را برآورد کرده و سپس آزمون LM-TEST را برای پسماندهایUt انجام می دهیم. این آزمون معادله (۴-۲) را برای پسماندهای Utدر نظر میگیرد:
(۴-۲)
فرض صفر(H0) این آزمون بیان میکند که پسماندها مستقل از یکدیگر توزیع شدهاند و آمارۀ آزمون دارای توزیع با درجه آزادی q میباشد.
H0 :
با رد فرض H0 استفاده از الگوهای GARCHو ARCH مجاز میباشد.
آزمون فوق برای معادلۀ میانگین مربوط به متغیرهای مخارج دولت، درآمدهای مالیاتی، حجم نقدینگی وحاشیۀ نرخ ارز که هر کدام تابعی از مقادیر با وقفۀ خود میباشند، صورت گرفته و وجود الگوی ARCH و GARCH در هر کدام به تأیید رسیده است. در ابتدا برای برآورد معادلۀ میانگین هر کدام از متغیرها از یک الگویAR(1) به صورت زیر استفاده شده است.
(۴-۳)
که متغیر سیاستگذاری مورد نظراست که تابعی از یک ضریب ثابت c و یک وقفه خود متغیر ( ) میباشد. این معادله برای هر چهار متغیر مخارج دولتی، درآمد مالیاتی، نقدینگی و حاشیۀ نرخ ارز برآورد شده است. سپس برای بررسی اثرات ARCH در پسماندهای متغیرها از آزمون LM-TEST استفاده شده است. خلاصۀ نتایج این آزمون در جدول۴-۱ آورده شده است که با توجه به آمارههای آزمون همبستگی جملات پسماند معادله های میانگین متغیرهای سیاستگذاری را نمیتوان رد کرد.
جدول۴-۱نتیجه آزمون LM-TESTمتغیرها
نتیجه
احتمال
آماره آزمون