۲-۲-۹- کنترل بیماری……………………………………………………………………………………………………………………………………۴۳
۲-۲-۹-۱- کنترل زراعی…………………………………………………………………………………………………………………………………۴۴
۲-۲-۹-۲- کنترل شیمیایی………………………………………………………………………………………………………………………………..۴۴
۲-۲-۹-۳- ارقام مقاوم……………………………………………………………………………………………………………………………………..۴۶
۲-۲-۹-۴- کنترل بیولوژیکی…………………………………………………………………………………………………………………………….۴۷
۲-۲-۹-۴- ۱- Trichoderma sp…………………………………………………………………………………………………………………..49
۲-۲-۹-۴-۱-۲- تریکودرما بعنوان عامل کنترل بیولوژیک…………………………………………………………………………………….۵۰
۲-۲-۹-۴- ۱-۲- مکانیسم القای مقاومت در گیاهان توسط تریکودرما……………………………………………………………………..۵۴
۲-۲-۹-۴- ۱-۳ - القای مقاومت از طریق فعال کردن آنزیم پراکسیداز…………………………………………………………………….۵۶
۲-۲-۹-۴- ۱-۴- القای مقاومت از طریق فعال کردن آنزیم بتا- ۱و۳ گلوکاناز و تولید فنل…………………………………………۵۷
فصل سوم : مواد و روش
۳-۱- مواد مورد نیاز………………………………………………………………………………………………………………………………………..۶۰
۳-۲- روش تحقیق………………………………………………………………………………………………………………………………………….۶۰
۳-۲-۱- تهیه محیط های کشت مورد استفاده جهت جداسازی و رشد جدایه ها…………………………………………………………..۶۰
۳-۲-۱-۱- محیط کشت آب آگار (WA)…………………………………………………………………………………………………………60
۳-۲-۱-۲- محیط کشت سیب زمینی، دگستروز آگار (PDA)………………………………………………………………………………..60
۳-۳- نمونه برداری بوته های آلوده به قارچ Verticillum daheliae …………………………………………………………………۶۰
۳-۴- جداسازی قارچ عامل بیماری…………………………………………………………………………………………………………………….۶۱
۳-۵- آزمون بیماریزائی جدایهها ………………………………………………………………………………………………………………………۶۱
۳-۶- جداسازی و شناسایی قارچ تریکودرما………………………………………………………………………………………………………..۶۲
۳-۷- بررسی تاثیر جدایههای تریکودرما روی قارچ عامل بیماری …………………………………………………………………………۶۴
۳-۸- بررسی تاثیر ترکیبات گازی فرار کشت ۹۶ ساعته آنتاگونیستها روی رشد میسلیومی قارچ ورتیسلیوم………………۶۵
۳-۹-تهیه مایه تلقیح عامل بیماری و آنتاگونیستها …………………………………………………………………………………………..۶۶
۳-۱۰- اثر جدایههای تریکودرما در کنترل بیماری در شرایط گلخانه……………………………………………………………………..۶۶
فصل چهارم : نتایج
۴-۱- مزرعه………………………………………………………………………………………………………………………………………………….۷۰
۴-۱-۱- جمع آوری نمونه………………………………………………………………………………………………………………………………..۷۰
۴-۲- آزمایشگاه…………………………………………………………………………………………………………………………………………….۷۰
۴-۲-۱-شناسائی جدایه های تریکودرما ………………………………………………………………………………………………………………۷۰
۴-۲-۱-۱- مشخصات قارچ Trichoderma harzianum ……………………………………………………………………………….۷۰
۴-۲-۱-۲- مشخصات قارچ Trichoderma virens……………………………………………………………………………………………71
۴-۲-۲- قارچ عامل بیماری…………………………………………………………………………………………………………………………………..۷۵
۴-۲-۳- اثبات بیماریزایی……………………………………………………………………………………………………………………………………۷۶
۴-۲-۴- بررسی تاثیر آنتاگونیستی جدایه های تریکودرما بر قارچ عامل بیماری…………………………………………………………….۷۶
۴-۵-۴- آزمون کشت متقابل جهت بررسی قدرت رقابت بین جدایه های آنتاگونیست و قارچ عامل بیماری…………۷۷
۴-۵-۴- آزمون تولید مواد بازدارنده فرار…………………………………………………………………………………………………………………۸۶
۶-۴- بررسی تاثیر جدایه های مختلف قارچ تریکودرما بر روی پژمردگی ورتیسلیومی پنبه در شرایط گلخانه………….۸۸
۱-۶-۴- اندازه گیری درصد آلودگی …………………………………………………………………………………………………………………….۸۸
۲-۶-۴- اندازه گیری طول گیاهچه(ریشه و ساقه)…………………………………………………………………………………………………….۸۹
فصل پنجم : بحث
پیشنهادات…………………………………………………………………………………………………………………………………………………….۹۷
منابع………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..۹۸
چکیده
پژمردگی در اثر گونه های مختلف Verticilium ایجاد شده و از مهمترین بیماریهای پنبه در اغلب مناطق جهان می باشد. در بین گونه های عامل بیماری، V. dahliae گونه غالب در اغلب نقاط جهان است. قارچ عامل بیماری خاکزی بوده و موجب خسارت کمی و کیفی محصول میگردد. از اینرو کنترل بیماری اهمیت زیادی دارد.
در ارتباط با کنترل بیماری، گرچه استفاده از ارقام مقاوم از مهمترین و اقتصادیترین روشهای مبارزه با این بیماری می باشد، ولی تهیه ارقام مقاوم نیاز به زمان نسبتا طولانی دارد. استفاده از قارچکشها نیز تاثیر چندانی در کاهش خسارت بیماری ندارد. از اینرو یافتن روشهای دیگر کنترل بیماری، بهخصوص استفاده از عوامل بیولوژیک از اهمیت زیادی برخودار است.
دراین بررسی تعداد پنج جدایه تریکودرما از کشت ۱۸ نمونه خاک جمع آوری شده از مزارع مختلف پنبه گنبد در محیط کشت اختصاصی رزبنگال بدست آمد. از این تعداد سه جدایه در جلوگیری از رشد قارچ عامل بیماری (Verticilium dahliae) در شرایط آزمایشگاهی موثر بودند. از بین پنج جدایه، سه با دارا بودن بیشترین قابلیت بازداری از رشد پاتوژن و تولید مواد فرار، به عنوان جدایه های برتر برای انجام همه آزمون های انتخاب شدند.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت nefo.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
بر اساس خصوصیات بررسی شده در این تحقیق و مقایسه با صفات گزارش شده در منابع معتبر، جدایه ها به عنوان گونه های Trichoderma harzianum، T. virens و T. asperallum.شناسائی شدند. در کشت متقابل جدایه۱۲و ۶،۱ T. harzianum ،۷ T. virens و۴ T. asperallumدارای بیشترین قدرت بازدارندگی رشد قارچ عامل بیماری بودند. هیچیک از جدایه ها قادر به پارازیته کردن میسلیومهای V. dahliae نبودند. از نظر متابولیتهای فرار، سه جدایه T. harziamum 1, T. virens 7 and T. asperallum 4 بیشترین تاثیر را نشان دادند. همچنین جدایه Trichoderma harziamum 1 در افزایش ارتفاع گیاهچه و همچنین اثرات کنترل کنندگی برخوردار بود.
فصل اول
مقدمه و کلیات تحقیق
مقدمه
پنبه از محصولات مهم و بومی مناطق گرمسیری و نیمهگرمسیری جهان ازجمله آمریکا، استرالیا، ازبکستان، برزیل، پاکستان، چین، مصر، مکزیک و هند میباشد.
این گیاه بهخاطر ارزش اقتصادی و تجاری در جهان، به طلای سفید معروف میباشد. خصوصیات ویژه الیاف آن موجب گردیده که علیرغم توسعه سریع و فراگیر الیاف مصنوعی، این الیاف همچنان حدود ۴۸% از مصرف جهانی را به خود اختصاص دهد و حتی در برخی موارد هیچ فرآورده دیگری، قابلیت جایگزینی با آن را نداشته باشد. قابلیت شستشو، دوام، استحکام، قابلیت هدایت بخار آب، دوام شیمیایی، نرمی، قابلیت انعطاف، تغییر دادن رنگ الیاف پنبه با رنگهای شیمیایی و سهولت آب رفتن یا تجمع اولیه از جمله خصوصیات الیاف پنبه میباشند (ناصری، ۱۳۷۴).
جدا از اهمیت نساجی، در بین نباتات روغنی، پنبه مقام دوم را در جهان دارا بوده و کنجاله باقیمانده آن پس از روغن کشی نقش مناسبی در تغذیه دام دارد. این ویژگیها همراه با افزایش روز افزون جمعیت بشر، موجب شده که پنبه در بین گیاهان زراعی از اهمیت خاصی برخوردار باشد. به همین دلیل، توجه به افزایش تولید آن از درجه اهمیت بالایی برخوردار است (رجبی، ۱۳۷۹).
پنبه بهعلت داشتن موارد مصرف گوناگون، از نظر اقتصادی و تجارتی دارای اهمیت فوق العادهای بوده و به علت احتیاج به انواع وسایل و لوازمی که از فرآورده های این گیاه تهیه میگردد، روز به روز بر اهمیت آن افزوده می شود.
الیاف پنبه به عنوان محصول اصلی و دانه آن به عنوان محصول فرعی، نقش مهمی در صنعت و تجارت دارند (عالیشاه و همکاران، ۱۳۸۲؛ عالیشاه و محمدی، ۱۳۸۹؛ رضایی و همکاران، ۱۳۸۵).
استفاده از پنبه در صنایع پارچه بافی، جوراب بافی، قالی بافی، تولید پتو، تهیه نخ قرقره، مبلمان منازل، لاستیک سازی، تهیه فیبر، تهیه فیلم عکاسی، پوشش کابل، پشم مصنوعی، طناب، اشیاء پلاستیک، تهیه لوازم آرایش، تهیه صابون، شمع، ورنی، نئوپان، پنبه بهداشتی، نوارهای طبی، تهیه روغن (خوراکی، صنعتی و طبی)، کنجاله برای خوراک دام و تولید کود، از مصارف عمده این ماده است (برزعلی وهمکاران، ۱۳۸۳؛ عالیشاه و محمدی، ۱۳۸۹).