شکل ۲-۴: دستهبندیهای مختلف مسئله زمانبندی با محدودیت منابع[۴]
در ادامه سه مدل معروف برای مسئله زمانبندی با محدودیت منابع را بررسی میکنیم.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت nefo.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
۲-۵ مدل پریتسکر[۲۷]
برای هر فعالیت دو زمان زودترین زمان پایان( EFT[28] ) و دیرترین زمان پایان ([۲۹] LFT ) را میتوان در نظر گرفت که فعالیت در بازه بین این دو زمان، می تواند پایان یابد. در این مدل از متغیری بصورت صفر و یک برای تصمیم گیری استفاده می شود. Xi,t متغیر مورد نظر است که مشخص می کند، آیا فعالیت i در زمان t به اتمام میرسد یا نمیرسد. محاسبه EFT و LFT را از روشهای پیشرو و پسرو بدست می آید.
(۲-۱۵)
زمان پایان فعالیت i از رابطه زیر بدست می آید.
(۲-۱۶)
پریتسکر اولین مدل مسئله را با توجه به روابط بالا ارائهکرد[۹].
(۲-۱۷)
Subject to:
(۲-۱۸)
for all (i,j) є A (2-19) k=1,2,…,m t=1,2,…,T (۲-۲۰) i=1,2,…,n t=EFTi , …,LFTi (۲-۲۱)
تابع هدف حداقل کردن زمان پایان فعالیت نهایی است که در رابطه (۲-۱۷) آمدهاست. رابطه (۲-۱۸) مشخص می کند که هر فعالیت فقط یک زمان پایان دارد. رابطه (۲-۱۹) شرط پیشنیازی را بیان میدارد. رابطه (۲-۲۰) محدودیت منابع را در نظر میگیرد و رابطه (۲-۲۱) مشخص می کند که متغیر تصمیم گیری دودویی است.
۲-۶ مدل کلین[۳۰]
در این مدل برای هر فعالیت دو زمان، زودترین زمان شروع ( EST[31] ) و دیرترین زمان شروع ([۳۲]LST) و زودترین زمان پایان ( EFT ) و دیرترین زمان پایان (LFT )در نظر گرفته می شود. در این مدل نیز از متغیری بصورت صفر و یک برای تصمیم گیری استفاده می شود. Xi,t متغیر مورد نظر است که مشخص می کند، آیا فعالیت i در زمان t یا قبل از آن به اتمام میرسد یا نمیرسد. برای اینکه محدودیت منابع بصورت صحیح بیان گردد، لازم است که بعضی از متغییرهای تصمیم گیری در خارج از بازه بین زودترین زمان شروع و دیرترین زمان پایان فعالیت مورد نظر تعریف شوند. همچنین بردار متغیرهای تصمیم گیری برای یک فعالیت معین ابتدا شامل یک سری صفر و در ادامه شامل یک سری یک می شود. اگر فعالیت مورد نظر در یک دوره شروع شود، در آن دوره صفر به یک تبدیل می شود. رابطه (۲-۲۲) زمان شروع فعالیت i را نشان میدهد.
(۲-۲۲)
کلین دومین مدل مسئله را بصورت زیر ارائه کرد[۱۰].
(۲-۲۳)
این رابطه تابع هدف که به حداقل رساندن زمان شروع فعالیت مجازی پایانی است را بیان می کند.
Subject to:
i=1,2,…,n t= ESTi +۱ -di , …, ESTi (۲-۲۴) i=1,2,…,n t= ESTi +۱ , …, LSTi - ۱ (۲-۲۵) i=1,2,…,n t= LSTi +۱ - di , …, LFTi (۲-۲۶)
سه رابطه (۲-۱۰) و (۲-۱۱) و (۲-۱۲) مشخص می کنند که بردار متغییرهای تصمیم گیری، برای یک فعالیت معین ابتدا شامل یک سری صفر و در ادامه شامل یک سری یک می شود.
for all (i ,j) є A t= ESTj +۱ , …, LFTi - ۱ (۲-۲۷)
k =1,2,…,m t=1,2,…,T (۲-۲۸) i=1,2,…,n t=ESTi +1 , …,LFTi (۲-۲۹)
رابطه (۲-۲۷) شرط پیشنیازی را مشخص می کند و رابطه (۲-۲۸) محدودیت منابع را ضمانت می کند. رابطه (۲-۲۹) مشخص می کند که متغیر تصمیم گیری دودویی است.
۲-۷ مدل آلوارز و تاماریت[۳۳]
در این مدل براساس گرافی که فعالیتهای پروژه و روابط پیشنیازی را بیان می کند، گراف جدیدی بصورت G(N,A∩S) را تعریف می کند. مجموعه A شامل یالهای گراف فعالیتهاست که روابط پیشنیازی را مشخص می کنند. مجموعه A’ مجموعه روابط فعالیتهایی است که رابطه پیشنیازی بین آنها نیست و بازتاب دهنده ناسازگاریهای منابع است. زیر مجموعههایی از H’ که محدودیت منابع را رعایت می کنند با IS مشخص میکنیم. مجموعه Sزیر مجموعه ای از IS است که طولانیترین مسیر در گراف G(N,A∩S) را به حداقل میرساند. بعبارت دیگر S مجموعه ای مینیمال است بطوریکه اگر یک فعالیت را جابجا میکنیم هنوز زیر مجموعه IS باقی بماند. انجام فعالیتها بصورت موازی، نیازمند به تعریف دستکم یک رابطه پیشنیازی بین زوج (i , j) میباشد، در نتیجه فعالیت i باید قبل از فعالیت j تمام شود. متغیر تصمیم گیری براساس پیشنیازی تعریف می شود و اگر فعالیت i پیشنیاز فعالیت j باشد، یک می شود و در غیر این صورت صفر میگردد. پایان فعالیت i نیز با متغیر fi مشخص نشان داده می شود.
سومین مدل بصورت زیر بیان میگردد[۱۱].
Min fn (۲-۳۰)
این رابطه تابع هدف که به حداقل رساندن زمان پایان فعالیت پایانی است را بیان می کند.
Subject to:
;=۰ for all (i,j) є A (2-31)
Xi,j + Xj,i ≤ ۱ i, j = 1,2,…,n and i≠ j (2-32)
Xi,j + Xj,k - Xi,k ≤ ۱ i,j,k = 1,2,…,n and i≠ j≠k (2-33) (2-34) fi ≤ fj – Xj,i . ( dj + M) + M i, j = 1,2,…,n and i≠ j (2-35)
f1 = ۰ (۲-۳۶)
i, j = 1,2,…,n and i≠ j (2-37)
رابطه (۲-۳۱) شرط پیشنیازی را بیان می کند. رابطه (۲-۳۲) نشان میدهد که در شبکه فعالیتها دوری وجود ندارد. رابطه (۲-۳۳) خاصیت تراگذاری را در رابطه پیشنیازی نشان میدهد. یعنی اگر i پیشنیاز j باشد و j پیشنیاز k باشد انگاه i پیشنیاز k است. رابطه (۲-۳۴) محدودیت منابع را تضمین می کند. زمان اتمام هر فعالیت طبق روابط (۲-۳۵) و (۲-۳۶) محاسبه می شود. رابطه (۲-۳۷) مشخص می کند که متغیر تصمیم گیری دودویی است.
فصل سوم
الگوریتم بهینهسازی مبتنی بر آموزش یادگیری
۳-۱ مقدمه
یک الگوریتم، توصیفی از گامهایی است که بهگونهای مناسبتر در یک برنامه کامپیوتری پیادهسازی می شود تا تقریبی از یک نقطه بهینه یافت شود. طراحی یک الگوریتم میتواند چند هدف داشته باشد؛ از جمله دستیابی به نقطه بهینه محلی، دستیابی به نقطه بهینه سراسری، یافتن همه نقاط بهینه سراسری، یافتن همه نقاط بهینه سراسری و محلی [۱۲].
الگوریتمهای ابتکاری مبتنی بر جمعیت طبیعی گونه ای از الگوریتمها و یک زمینه تحقیقی هستند که پدیده های مختلف طبیعی را شبیهسازی می کنند تا یک محدوده بزرگ و گسترده از مسایل را حل کنند. محققان الگوریتمهای متعددی که مبتنی بر پدیده های طبیعی مختلفی هستند، پیشنهاد دادهاند. TLBO یکی از الگوریتمهای مبتنی بر جمعیت است که اخیرا معرفی شدهاست و فرایند آموزش و یادگیری در کلاس درس را شبیهسازی می کند. از ویژگیهای این الگوریتم این است که نیازی به پارامترهای کنترلی خاص الگوریتم ندارد و پارامترهای کنترلی عمومی مانند اندازه جمعیت و تعداد نسلها را شامل میگردد. برای بررسی بهتر کارایی الگوریتم TLBO مفهوم نخبهگرایی[۳۴] نیز در آن تاثیر داده شدهاست.