از جمله دگرگونی هایی که درصنعت توریسم در دهه های اخیر رخ داده است،تنوع فصلی آن است. توریسم زمستانی یکی از اشکال فصل جهانگردی در گذشته تنها طبقات ممتاز جامعه قادر بودند می توانستند از آن استفاده کنند امروزه بعلت تسهیلات فراوان و عمومی شدن حرکتهای توریستی در تمامی فصول سال این شکل از توریسم مورد استقبال کلیه طبقات از هر صنعت ووضعیت اجتماعی که دارند قرار گرفته است
کشورهایی که از موقعیت کوهستانی مناسب برخوردار می باشند می توانند با اتخاذ تدابیر خاصی موقعیتی ایده آل را درجهت توریسم زمستانی بوجود آورند .
عواملی که باعث رونق توریسم زمستانی می شوند عبارتند از :
۱ ـ درجه حرارت مناسب درفصل زمستان
۲ ـ میزان آفتابی بودن روزها
۳ ـ سرعت باد
۴ ـ پوشش گیاهی
۵ ـ ناهمواریها
۶ ـ پوشش برف(رحمانی، ۱۳۷۳، ۷۳)
در توریسم زمستانی ارتفاع برف و مدت زمانی که برف برروی زمین باقی است، نقش مهمی دارند. از جمله عواملی هستند که باعث رونق توریسم زمستانی می گردنند . ارتفاع مطلوب برف ۴۰ تا ۶۰ سانتیگراد دریک دوره طولانی است، حوضه هایی که درآنها دوره پوشش برف کمتر ا ز۳۰ روز است و ارتفاع برف نیز کمتر از ۱۰ سانتیمتر می باشد، شرایط مناسبی را جهت تفریحات زمستانی فراهم نمی کند . (منشی زاده، ۱۳۷۶، ۸۵)
ازنقطه نظر پوشش گیاهی نیز ، جنگلهای سرو و کاج علاوه بر آنکه چشم اندازهای بسیار زیبایی را ارائه می دهند بخوبی قادرند در برابر بادهای زمستانی موانعی را ایجاد نموده و شرایط مناسب را درتفریحات زمستانی بوجود می آورند .
آنچه که دراین رابطه حائز اهمیت است تعداد روز های دارای حد متوسط درجه، حرارت ۵ تا ۱۵ درجه میزان ساعات آفتابی در روزهای زمستان، مدت پوشش برف و ارتفاع آن، زیبایی پوشش گیاهی و چشم اندازهای طبیعی فصل زمستان می باشند.(رضوانی،۱۳۷۹، ۸۴)
کشورهای منطقه آلپی با موقعیت کوهستانی خود شرایط ایده آل این نوع توریسم را دارا هستند و در بین آنها کشور اتریش و سوئیس بعلت دراختیار داشتن امکانات خدماتی، رفاهی از مهمترین مراکز توریستی زمستانی قلمداد می گردند . رونق صنعت توریسم در مناطق یادشده باعث گستردگی خدمات رفاهی گردیده و به گسترش راه های زمینی و خدمات مربوط به آن منجر گردیده است .
بر اثر گسترش صنعت توریسم در آلپ قیمت زمینها افزایش یافته است و درنتیجه رونق این صنعت بازارهای کارفصلی بوجود آمده و خانه های کوچک اجاره ای افزایش یافته است .
صنعت توریسم منطقه آلپها گر چه دربعضی نقاط محیط زیست روستاهای پایکوهی را دگرگون ساخته است و لیکن تاثیرات کمتری در شیوه زندگی محلی بر جای نهاده است.(شکوهی،۱۳۵۴ ، ۸۲)
به لحاظ اینکه دراغلب موارد محل ورزش زمستانی بصورت پراکنده و جدا از هم می باشند نتوانسته است مشاغل یا سکونتهای دائمی برای افراد بوجود آورد با وجود اینکه این امکانات فصلی و افزایش خانه های کوچک اجاره ای در منطقه آلپها تاثیر فراوان داشته است.(ویتالیا، نومرلو، ۱۳۷۵، ۱۵)
( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
گرچه مناطق کوهستانی برفگیر با شیبهای ملایم دردامنه های خود شرایط مناسبی را برای توریسم زمستانی فراهم کرده اند. نقاط طبیعی یا حوزه های شهری روستایی کشورها و مناطق گرم نیز که دارای زمستانهای ملایم و مطبوعی هستند می توانند از کانونهای جلب توریست زمستانی به شمار آیند و جنبه جوش و فعالیت به رونق اقتصادی خود بیفزایند .
۲-۶ مفهوم اوقات فراغت وکارکردهای آن :
اوقات فراغت رابا واژه Leisure در انگلیسی و واژه Loisir در فرانسه مترادف دانسته اند یا معادل آلمانی Freizeit یا musse است که در زبان فارسی رایج گشته است.
بعضی ها لغت فراغت را با زمان تفریح مترادف می گیرند در صورتی که از این اصطلاح فراغت به هیچ وجه تصور تفریح نیست بلکه زمان آزادی است که بعداز انجام کار باقی می ماند.
تعریف اوقات فراغت : اوقات فراغت یعنی آن بخش از زمان بیداری که انسان از تعهدات شغلی و کار مولد آزاد است و بطور دلخواه به استراحت و ترمیم قواورفع خستگی جسمی وروحی می پردازد .(منشی زاده، ۱۳۷۶ ، ۲۱)
جغرافیا جهانگردی امروزه به عنوان یکی از شاخه های جغرافیا اوقاتی فراغت محسوب می شود .نخستین پژوهشهای جغرافیایی از توریسم را می توان زیر بنای مطالعات امروزی اوقات فراغت دانست .
فراغت یک نیازهمگانی است و از این جهت یکی از مسائل اساسی عصر حاضر است تلاش برای شناخت فراغت گفتگو را به مسله کار می کشاند کا رو فراغت دو جنبه از یک واقعیت است .تطور اشکال گذران اوقات فراغت نه تنها به تنوع آن انجامیده بلکه مکان گذران آن از نظر فضایی ابعاد وسیعی بخشیده است فراغت و اختصاص زمانی معین بدان یک نیاز فیزیولوژیک و طبیعی انسان است . برای بیشتر مردم فراغت به معنای زمان است زمانی که در متن آن احساس آزادی عمل دارند . البته هر کسی می تواند آزادانه از برای بهره گیری از زمان فراغت خود راهی را انتخاب کند. فراغت مانند ورزشی روانی ، عصبی است که باید روح اندوهگین و یاس و ناامیدی رابه نشاط و امید برساند.
هدف از بحث فراغت هم روشن کردن جنبه های تئوریک و اجارئی آن است . در پرتو این روشنگری است که می توان کارکردهای فراغت را تشخیص داد و چگونگی بهره گیری از آنها را تعیین نمود.(صدوقی، ۱۳۷۲، ۲۱)
بطور کلی مجموعه اوقاتی که در اختیار انسان است بصورت زیر صرف می شود
۱ ـ اوقاتی که صرف کار برای امرار معاش است
۲ ـ اوقاتی که برای تعادل حیات صرف می گردد.
۳ ـ اوقاتی که انسان درطی آن فارغ از کار و خواب وبوده و می تواند آن را به دلخواه خود بگذراند .
در نظامهای کمونیستی سابق به اوقات فراغت نیز مانند سایر مسائل و قضا یا از دیدگاه مادی نگریسته می شد برداشت جامعه شناسان روسیه (شوروی سابق ) از اوقات فراغت این چنین بود( وقت آزاد در عین حال زمان سرگرمی و تفریحی و وقت فعالیتهای پیشرفته و بالاتر است مسلما از کسی که آنرا در اختیار دارد شخص دیگر می سازد که درنمود و پویش مستقیم تولید شرکت می سازد.(محلاتی، ۱۳۸۲ ، ۳۴۴)
سیاست اوقات فراغت کشورهای سرمایه داری بر محور توسعه صنعت تفریح و سرگرمی استوار است و همین تفریحات و سرگرمیها از قبیل نمایشهای متنوع ، رقصها ، خانه های پارتی و رستورانها هستند که بزرگترین منافع را عاید صاحبان فضاها و مکانهای گذران فراغت می نمایند البته سرزمینها و نقاطی که به تقویت روح و روحیه اختصاص دارند مستثنی هستند.(محلاتی،۱۳۸۲،۲۴۵)
فراغت دارای کارکردهای متفاوتی است که بطور خلاصه هر یک از آنها مورد بررسی قرار می گیرد :
الف ) به آدمی فرصت می دهد خستگی را از تن خود بیرون کند زیرا این خستگی بروجود انسان تحمیل شده و نمی توان آن را از انسان جدا دانست و تنها توسط فراغت است که جسم و روح را می توان از خستگی رهانید .
ب ) فراغت از آن گونه که جامعه آنرا مجاز یا ممنوع بداند در برابر آدمی دنیای تازه چه واقعی و چه خیالی می گشاید که آدمی می تواند بسوی آنها روی آورده و ساعاتی از اوقات خود را به دور از هیاهوی دنیای ماشینی و مادی بگذراند و با تفریح و سرگرمی روحا ارضاء گردد .
ج) فراغت به انسان امکان می دهد که به خلاقیت بپردازد و با به کارگیری توانمندیهای خود و ابتکار و نو پردازی، استعداد خود را شکوفا سازد و منجر به کشف و اختراع پدیده های نو گردد.
بطور کلی فراغت زمانی معنا و مفهوم پیدا می کند که زمان کار از زمان بیکاری جدا می شود و انسان براساس یک تقویم زمانی روز انه به کار می پردازد بدین جهت وقتی در تاریخ می نگریم محلی برای اوقات فراغت به شکل و مفهوم امروزی آن نمی یابیم .(رهنمائی، ۱۳۶۹ ،۵)
معیار تقسیم بندی گذران اوقات فراغت :
گذراندن اوقات فراغت که جهانگردی از اشکال آن می باشد تابع دو متغیر زمان و مکان می باشد . عامل زمان درشکل گیری اشکال مختلف اوقات فراغت نقش موثری را ایفا می کند براساس آن به سه شکل کوتاه مدت ، بلند مدت ، میان مدت ظاهر می شود . گذران اوقات فراغت کوتاه مدت در حدود چند ساعت استمرار می باید . میان مدت یک روز و معمولا آخر هفته در نظر گرفته می شود دراز مدت یک یا چندین هفته طول می کشد .(منشی زاده، ۱۳۷۶ ، ۲۳)
۲-۷ تعریف جهانگردی پایدار :
جهانگردی که دارای کیفیت ، حفظ و دوام ، و نیز تعادل باشد پایدار است و این سه اصل مهم به صورت مشروع عبارتند از:
۱ ـ کیفیت جهانگردی پایدار ، که می تواند تجربه ای با کیفیت بالا به جهانگرد یا مسافر ارائه دهد و همچنین باعث می شود کیفیت زندگی جامعه میزبان بهبود یابد و کیفیت محیط نیز حفظ شود .
۲ ـ حفظ و دوام ، جهانگردی پایدار دوام منابع را که اساس و پایه وجود آن بوده است و همچنین حفظ و دوام فرهنگ جامعه میزبان را منشاء تجربیات ارزشمند آن می شود، تضمین می کند .
۳ ـ تعادل جهانگردی پایدار بین نیازهای صنعت جهانگردی حمایت از محیط زیست و جامعه محلی، نوعی تعادل و توازن برقرار می کند .
در جهان گردی پایدار بین هدف های متقابل و مشترک جهانگردان، مسافران ، جامعه میزبان و مقصد یا محلی که پذیرای این افراد است نوعی همکاری واشتراک مساعی بوجود می آورد.(چاک وای، ۱۳ ، ۲۸۹)
۲ ـ ۷ ـ ۱ توسعه ی جهانگردی پایدار :
مسلما عوامل و عناصر یک مقصد جهانگردی در صورتی می توانند موثر و کارآمد باشند که برنامه ریزی و مدیریت دقیق قادر به ارائه و عرضه یک محصول جهانگردی پایداری باشد. پایداری یا تحمل پذیری بدن صورت که برآورده ساختن نیازهای کنوین بدون لطمه زدن به توان نسلهای آینده جهت برآوردن نیازهای آنها است .
مفهوم پایداری، یک دیدگاه دراز مدت را برای جهانگردی طلب می کند متضمن است که تعداد، مصرف جهانگردی از توانایی وظرفیت مقصد جهانگردی میزبان جهت فراهم ساختن امکانات برای جهانگردی در آینده فراتر نخواهد رفت. (نیروهایی به شرح زیر سبب ترویج ورونق جهانگردی پایدار می شوند :)
الف) فشار مصرف کننده بعنوان نمونه، تصمیمات مربوط به گذران تعطیلات بر پایه زیست محیطی اتخاذ شد .
ب ) اصول برنامه ریزی مقامات دولتی: نه تنها درمورد تنظیم و کنترل توسعه، بلکه در شکل ترغیب عملکرد و اجرای برنامه های خوب زیست محیطی .
ج ) حرکت به سوی ارزیابی و برآورد تاثیرات زیست محیطی و حسابرسی محیط زیست: پیشرفتهای عمده جهانگردی مانند، تونل ، کانال مشروط به ارزیابی آثار بر محیط زیست هستند .
د ) ضرورت اقتصادی برای صنعت جهانگردی و شرکتهای توسعه وعمران ممکن است، انتظار داشته باشند برگشت سرمایه گذاری و سود را قبل از درازمدت بدست آورند .