۲۳٫۹
۲۲
۱۳۸۳
ماخذ: (قالیباف, ۱۳۹۰, ص. ۱۹-۱۸)
بررسی عملکرد کلی سیاستهای اتخاذ شده در رابطه با مسکن کمدرآمدها در برنامه سوم
انبوهسازی مسکن در برنامه سوم
در برنامه سوم نقطه عطفی در روند انبوهسازی ایجاد شد. برنامه سوم را در واقع باید برنامه بسیج امکانات برای انبوهسازی بنامیم. این برنامه با انتخاب شعار محوری انبوهسازی، از دو جهت به ترویج انبوهسازی پرداخت.
( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
- بسترسازی قانونی و رفع تبعیض در ضوابط و مقررات دستگاههای اجرایی ذیربط
- نهادسازی و ایجاد تشکلهای مدنی بهعنوان نهاد مدیریت انبوهسازی (جهانی, ۱۳۸۴; عبدی, مهدیزادگان, & کردی, ۱۳۹۰)
حمایتها از انبوهسازان در طی سالهای برنامه سوم از منابع قانونی ناشی میشود که ذیلا به آنها اشاره شده است.
قانون برنامه سوم: بر اساس بند ۱۳۸ قانون برنامه سوم و آییننامه اجرایی این بند سازندگان مجتمعهای مسکونی دارای سه واحد مسکونی و بیشتر در نقاط روستایی، ۵ واحد مسکونی و بیشتر در شهرهای با جمعیت کمتر از ۲۵۰ هزار نفر و ۱۰ واحد مسکونی و بیشتر در سایر شهرها، انبوهساز فرض شده و مورد حمایت قرار خواهند گرفت. این حمایتها بر اساس قانون عبارتند از:
- معافیت مالیات اولین نقل و انتقال
- محاسبه مالیات بر درآمد به نحوی که بهصورت تساعدی با توجه به تعداد واحدهای ساخته شده محاسبه نگردد. مالیات بر درآمد شامل مالیات مشمول ساخت و انتقال قطعی با اعمال ضرایب متفاوت با توجه به الگوی مصرف در منطقه مربوطه بر اساس متوسط بهای تمام شده اعیانی که هر سال تا پایان هر سال توسط وزارت مسکن و شهرسازی اعلام میگردد، میباشد.
- محاسبه عوارض صدور پروانه در چارچوب تراکم مصوب، به نحوی که بهصورت تساعدی با توحه به تعداد واحدهای ساخته شده محاسبه نگردد.
- محاسبه هزینه تامین، انتقال و حق انشعاب آب، برق و گاز در چارچوب تراکم مصوب به نحوی که بهصورت تساعدی با توجه به تعداد واحدهای ساخته شده محاسبه نگردد.
- محاسبه حق بیمه کارگران فصلی بر اساس قانون بیمه اجباری کارگران ساختمانی (عسگری, ۱۳۸۷).
اما انبوهسازی در دوره برنامه سوم چه مسیری را طی نموده است؟ برنامه سوم، احداث ۵۰ درصد ساختوسازهای کشور بهصورت انبوه را در سال پایانی برنامه بهعنوان هدف کمی اعلام کرد. این در حالی بود که سهم انبوهسازی در سال پایانی برنامه سوم یعنی سال۷۸، به حدود ۲۲٫۹ درصد محدود میشد. طی این برنامه، ظرفیت ساختوساز در کل کشور از حدود ۴۵۰هزار واحد به حدود ۷۵۰هزار واحد افزایش یافت که رشد سالانه حدود ۱۱ درصد را نشان میدهد. این رشد در طی ۵ سال، به نوبه خود نسبت به دورههای گذشته بینظیر بوده است و باعث شد برای اولینبار درصد تحقق برنامه از اهداف برنامه پیشی بگیرد. در کل، در این برنامه درصد تحقق ۱۰۴٫۴ درصد تجربه شد (جهانی, ۱۳۸۴).
جدول ۴:تولید در بخش مسکن طی برنامه سوم
شرح
۱۳۷۸
۱۳۷۹
۱۳۸۰
۱۳۸۱
۱۳۸۲
۱۳۸۳
متوسط نرخ رشد
شهری
۳۰۴
۳۵۰
۴۰۳
۴۵۶
۵۱۶
۵۳۰
۱۱٫۸
روستایی
۱۵۲