پیش بینی ها نشان می دهد که بسیاری ازکشورهای جهان خود را به این ابزار مهم و استراتژیک مجهز خواهند ساخت. رهبران و مدیران این کشورها دریافته اند که دولت هایی که نتوانند و یا نخواهند از این فرصت طلایی و استثنایی برای استقرار دولت الکترونیکی بهره گیری کنند، محکوم به ضعف و یا نابود شدن هستند. با توجه به مطالب مطرح شده فوق شکی وجود ندارد که این تغییرات و اقدامات منجر به نوع جدیدی از روابط میان کشورها و ملت ها و تبدیل آن از حالت سنتی به دیجیتال خواهد شد و در نتیجه ایران نیز باید با این تغییرات همگام، همراه و همسان شود. (از طرفی در راستای استقرا ر دولت الکترونیک موانع متعددی وجود دارد که بایستی این موانع مورد کنکاش و تحلیل قرار گیرد تا با اجرای راهکارهای مناسب نسبت به رفع موانع استقرار دولت الکترونیک اقدام نمود. ایران نیز از جمله کشورهایی است که درگیر این موانع میباشد و به دلیل حجم زیاد دولت در جمهوری اسلامی ایران و وجود مسائل و مشکلات مختلف در ارتباط با پیاده سازی دولت الکترونیکی مانند فقدان زیر ساخت های قانونی، نهادی، انسانی ومسایل مالی و … پیاده سازی دولت الکترونیکی در ایران دشوار است. وهمین مساله است که لزوم توجه به آموزش و سرمایه گذاری دربخش تحقیق و توسعه و گسترش اجرای طرح های فناوری اطلاعات را بیش از بیش آشکار می سازد. در تحقیق حاضر موانع استقرار دولت الکترونیک بر اساس مطالعات اکتشافی کتابخانه ای، جستجوی اینترنتی در منابع داخلی و خارجی در قالب شش طبقه موانع مدیریتی، سازمانی، فنی، انسانی، مالی، محیطی و ۲۹ عامل فرعی: عدم آگاهی مدیران از مسائل روز تکنولوژیکی، فقدان انگیزه و حمایت لازم برای مدیران، فقدان دستور العمل های شفاف سازمانی، عدم تطابق سیستم ها با کاربران، دشواری به روز شدن اطلاعات، فقدان دوره های آموزشی مرتبط برای کارکنان، مقاومت کارکنان در برابر تغییر ، کمبود بودجه جهت تجهیز سخت افزار و نرم افزار، کمبود تجهیزات و امکانات شبکه سازی، فقدان پهنای باند مناسب برای اینترنت، سرعت پایین اینترنت و … دسته بندی شده ومورد بررسی و تحلیل قرار می گیرد.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت nefo.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
۱-۳- اهمیت وضرورت موضوع
باید توجه داشت که با برقرای دولت الکترونیک، ارتباطات الکترونیکی بین سازمان ها برقرار می شود که این امر نه تنها باعث، تسریع در امور اداری و جلوگیری از اتلاف وقت کارکنان و ارباب رجوع می شود بلکه باعث کاهش رفت و آمدها و ترافیک درون شهری و افزایش سرعت اطلاع رسانی از شرکت مادر به شرکت های زیر مجموعه و افزایش سرعت ارتباطات شرکت های زیر مجموعه با یکدیگر را به دنبال خواهد داشت (احمدی قوچان عتیق، ۱۳۹۰).
اصولاً استقرار دولت الکترونیکی برای کشورهای توسعه یافته بسیار آسان تر از کشورهایی نظیر ایران است. مفهوم دولت در ایران با کشورهای غربی پیشتاز استقرار دولت الکترونیکی بسیارمتفاوت است (باکاس،۲۰۰۱). همچنین دولت ایران حجیم است و کاربرد فراگیر فناوری اطلاعات در کلیه کارهای دولتی دامنه گسترده ای پیدا می کند و هنوز بخش عمده ای از آن به صورت کاملا متمرکز اداره می شود. پس قبل از هر اقدامی در خصوص استقرار دولت الکترونیکی در ایران باید به تفاوت های میان دولت ایران و دیگر کشورها توجه شود. به این ترتیب شناسایی موانع، اولین قدم در طریق استقرار دولت الکترونیکی در ایران است.
۱-۴- اهداف تحقیق
۱-۴-۱- هدف آرمانی:
گسترش سطح دولت الکترونیک در شرکت گاز استان اردبیل
۱-۴-۲- هدف کلی:
-بررسی موانع استقرار دولت الکترونیک در شرکت گاز استان اردبیل
۱-۴-۳- اهدف ویژه:
- بررسی تاثیرعوامل مدیریتی بر استقرار دولت الکترونیک در شرکت گاز استان اردبیل
- بررسی تاثیر عوامل سازمانی بر استقرار دولت الکترونیک در شرکت گاز استان اردبیل
- بررسی تاثیر عوامل فنی بر استقرار دولت الکترونیک در شرکت گاز استان اردبیل
- بررسی تاثیر عوامل انسانی بر استقرار دولت الکترونیک در شرکت گاز استان اردبیل
- بررسی تاثیر عوامل مالی بر استقرار دولت الکترونیک در شرکت گاز استان اردبیل
- بررسی تاثیر عوامل محیطی بر استقرار دولت الکترونیک در شرکت گاز استان اردبیل
۱-۵- سؤالات تحقیق
۱-۵-۱- سوال اصلی:
- موانع استقرار دولت الکترونیک درشرکت گازاستان اردبیل کدامند؟
۱-۵-۲- سوالات فرعی:
- آیا عوامل مدیریتی مانع استقرار دولت الکترونیک در شرکت گاز استان اردبیل شده است؟
- آیا عوامل سازمانی مانع استقرار دولت الکترونیک در شرکت گاز استان اردبیل شده است؟
- آیا عوامل فنی مانع استقرار دولت الکترونیک در شرکت گاز استان اردبیل شده است؟
- آیا عوامل انسانی مانع استقرار دولت الکترونیک در شرکت گاز استان اردبیل شده است؟
- آیا عوامل مالی مانع استقرار دولت الکترونیک در شرکت گاز استان اردبیل شده است؟
- آیا عوامل محیطی مانع استقرار دولت الکترونیک در شرکت گاز استان اردبیل شده است؟
۱-۶- فرضیه های تحقیق
عوامل مدیریتی تاثیر معنی داری بر استقرار دولت الکترونیک در شرکت گاز استان اردبیل دارد.
عوامل سازمانی تاثیر معنی داری بر استقرار دولت الکترونیک در شرکت گاز استان اردبیل دارد.
عوامل فنی تاثیر معنی داری بر استقرار دولت الکترونیک در شرکت گاز استان اردبیل دارد.
عوامل انسانی تاثیر معنی داری بر استقرار دولت الکترونیک در شرکت گاز استان اردبیل دارد.
عوامل مالی تاثیر معنی داری بر استقرار دولت الکترونیک در شرکت گاز استان اردبیل دارد.
عوامل محیطی تاثیر معنی داری بر استقرار دولت الکترونیک در شرکت گاز استان اردبیل دارد.
۱-۷- تعاریف مفهومی
۱-۷-۱- دولت الکترونیک
دولت الکترونیک عبارت است از متحول کردن دولت و فرایند اداره کشور از طریق قابل دسترس تر، کارآمدتر و پاسخگوتر کردن آن و ارائه اطلاعات و خدمات به شهروندان و سایر نهادهای دولتی با بهره گرفتن از فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT) (شمس،۱۳۸۵). در واقع دولت الکترونیک استفاده سهل و آسان از فناوری اطلاعات به منظور توزیع خدمات دولتی به صورت مستقیم ۲۴ساعته و ۷ روز هفته به مشتری می باشد دولت الکترونیک شیوهای برای دولتها به منظور استفاده از فناوری جدید می باشد که به افراد تسهیلات لازم جهت دسترسی مناسب به اطلاعات و خدمات دولتی، اصلاح کیفیت خدمات و ارائه فرصت های گسترده تر برای مشارکت در فرایندها و نهادهای مردم سالار را اعطاء می کند (هازلت و هیل[۱۰]،۲۰۰۳).
۱-۷-۲- عوامل مدیریتی
مجموعه ای از عوامل از قبیل عدم آگاهی مدیران از مسائل روز تکنولوژیکی، عدم توجه به نیازهای آموزشی کارکنان، وجود مشکلات اجرایی و کوتاه بودن عمر دوره های مدیریتی می باشند (میرزاده، ۱۳۸۷، ص۲۰۰).
۱-۷-۳- عوامل سازمانی
مجموعه ای از عوامل از قبیل فقدان دستورالعملهای شفاف سازمانی، طولانی بودن سلسله مراتب و فقدان هماهنگی، همکاری و انسجام بین بخش های مختلف سازمان در بکارگیری فناوری اطلاعات میباشند (لام[۱۱]،۲۰۰۵،ص۸).
۱-۷-۴- عوامل فنی
مجموعه ای از عوامل از قبیل عدم تطابق سیستم ها با کاربران، فقدان نرم افزارهای مناسب و دشواری به روز شدن اطلاعات می باشند(مقدسی،۱۳۸۳).
۱-۷-۵- عوامل انسانی
به عواملی از قبیل فقدان افراد متخصص، عدم علاقه و انگیزه کارکنان به استفاده از روش های جدید و مقاومت کاربران در برابر تغییر اطلاق می شود(شوستر[۱۲]، ۲۰۰۹).
۱-۷-۶- عوامل مالی
منظور از عوامل مالی مواردی از قبیل کمبود بودجه جهت تجهیز سخت افزار و نرم افزار و فقدان تجهیزات و امکانات اتصال به اینترنت می باشند(مقدسی، ۱۳۸۳).
۱-۷-۷- عوامل محیطی
منظور از عوامل محیطی عدم وجود شبکه یکپارچه در کشور، فقدان قوانین و مقررات حقوقی لازم، فقدان پهنای باند مناسب برای اینترنت و سرعت پایین اینترنت می با شد (میرزاده،۱۳۸۷، ص۲۰۰).
۱-۸- تعاریف عملیاتی: